Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Thursday, 5 November 2009

Khas buat kekandaku

Al-Fadhil Ustaz Mat Esa


Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, selawat dan salam buat junjungan Nabi s.a.w. Di sini insyaAllah, ana akan nukilkan sedikit coretan buat abang tersayang dan juga merupakan guruku di Malaysia serta idola aku untuk aku bersungguh dengan ilmu dan masyayikh Al-Azhar, Mesir. Baru2 ini Allah telah menguji beliau dengan sakit, namun kesabaran dalam ujian yang dilalui dengan ikhlas pasti akan terangkat darjatnya di sisi Allah. Alhamdulillah, akhirnya abang il telah sembuh daripada sakit. Tahniah mie ucapkan kerana telah berjaya mengharungi ujian yang telah menimpa dirimu.

Bukan apa sahabat2 sekalian, mungkin ada ahli2 blog yang mengenali abang ana ni, jadi apa salahnya ana berkongsi dengan sahabat2 blog sekalian, jangan dipeduli "tangan kera" dalam shoutbox, kalau ada. Pertamanya, sudilah ana perkenalkan sedikit latar belakang abang ana ni. Mungkin secara ringkas sahaja, memandangkan ana tidak mempunyai masa yang banyak untuk menghadap internet, namun kalau sahabat berminat untuk tahu secara detail bolehlah melayari http://tokkupasirgudang.blogspot.com/.

Beliau merupakan bekas pelajar SMAASZA, Batu Burok 1988-1994. Melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar kota Kaherah 1995-99 dalam bidang Syariah Islamiah. Sepanjang berada di Mesir sempat berguru dengan beberapa orang ulama yang terkenal antaranya: Prof.Dr Nasr Farid Wasil-mantan mufti Mesir, Prof.Dr Ali Jumaah- mufti Mesir sekarang, Prof. Dr Thoha Rayyan- Pakar rujuk dalam mazhab Maliki, Prof.Dr Bakar Ismail-Pengarang kitab-kitab yang tersohor, Prof.Dr Muhyuddin Sowi-Pakar dalam bidang Tauhid dan Ramai lagi.

Sempat menghadiri kuliah Syeikh Sayyid Sabiq pengarang Fiq sunnah.Sekembali ke tanah air terus mendapat tawaran menyambung pelajaran dalam bidang pendidikan KPLI di Maktab Perguruan Islam Bangi tahun 2000 dalam bidang bahasa arab. Menyambung di peringkat sarjana di UIA Gombak 2005-07 dalam bidang Fiq. Tajuk thesis beliau ialah hukum kongsi raya mengikut maqasid syariah.

Kini beliau telah diterima untuk menyambung pangajian di peringkat PHD pada 23 Desember 2009 dalam jurusan Feqah dan Usul Feqah bertempat di Universiti Islam Antarabangsa, Sepang, Selangor Darul Ehsan, tahniah mie ucapkan, InsyaAllah nanti mie pula yang akan menyusul abang il, cita2 mie nak tamatkan pengajian PHD di Universiti Al-Azhar, biar apa orang nak kata semoga Tuhan beri ketabahan untuk mie menghadapi sebarang detik2 hari yang akan mendatang.

InsyaAllah, ilmu yang abang il dan alim ulama miliki akan mie milki suatu hari nanti. Sekarang penumpuan yang utama ialah belajar bersungguh-sungguh untuk Islam dan berdamping dengan para ulama' sebanyak mungkin.

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner