Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Thursday, 19 November 2009

Ibarat sebuah "kehidupan"

Sebuah kereta & sebuah kehidupan

Segala puji bagi Tuhan sekalian alam, selawat dan salam buat junjungan Nabi Muhammad s.a.w. seterusnya sahabat2 yang dikasihi sekalian. Kali ini saya merasakan perlu untuk bercakap soal kehidupan dan berkongsi dengan sahabat2 sekalian, apa yang baik ambillah untuk diabadikan dalam kehidupan kita, insyaAllah.

Kehidupan adalah sebuah perjalanan yang pasti dilalui oleh setiap makhluknya baik manusia, jin, haiwan dan tumbuhan. Tidak kiralah perjalanan hidup itu bahagia mahupun sengsara, yang penting kita punyai perancangan untuk melaluinya selaku hamba Allah yang aianugerahkan akal fikiran oleh Allah s.w.t. Di sini, saya cuba kaitkan kereta dengan kehidupan.

Kereta mewah di dunia=Hidup bahagia di akhirat
Hakikatnya, semua manusia inginkan kereta yang mewah, yang cantik dan paling bergaya jika dapat dimiliki. Impian inilah yang diimpikan oleh setiap insan, namun berapa ramai yang dapat memilikinya dan gembira selepas memilikinya. Ada juga yang tidak dapat memilikinya, hanya mampu melihat sahaja. Dan sememangnya manusia inginkan kehidupan yang baik samada di dunia bahkan lebih2 lagi di akhirat. Kalau kita mahu kehidpan dunia yang mewah, kita perlulah berusaha, dan kalau kita juga mahu kehidupan akhirat mewah, kita juga memerlukan usaha. Tabahlah dan gigihlah dalam memperolehinya, kerana tiap2 satu kejayaan perlukan pengorbanan, maka begitulah kejayaan kehidupan dunia dan akhirat.

Tayar=Perundangan syariah Islam
Setiap kereta mempunyai 4 biji tayar, masing2 saling memerlukan antara satu sama lain, kalau pancit satu tayar pasti tak berjalanlah kereta jawabnya. Dengan tayar yang baik, mantap pasti dapat membawa kita ke destinasi yang dituju dengan selamat dan selesa. Begitu juga dengan kehidupan yang sedang kita lalui sekarang ni, destinasi terakhir kita adalah akhirat, untuk menjadikan kita bahagia di sana hendaklah kehidupan kita di dunia ini berlandaskan 4 hukum utama iaitu Al-Quran, As-Sunnah, Ijma' & Qias. Sememangngnya realiti kehidupan kita hari ini perlu kepada 4 elemen tersebut.

Stereng=Akidah muslim
Setiap kereta mesti mempunyai stereng, kalau tidak macam mana mahu memandu kereta tersebut. Kalau ada stereng mesti ada pemandu. Jadi, seorang pemandu juga hendaklah bijak mengawal stereng dan cekap bila menghadapi saat genting @ kecemasan bagi mengelakkan daripada berlakunya kemalangan atau sesuatu perkara yang tidak diingini. Begitu jugalah akidah kita sebagai mukmin yang sejati. Hendaklah kita tanamkan keimanan yang sungguh kepada Allah dan Islam yang kita anuti tanpa ada sedikit keraguan pun hatta sedetik. Jadi jiwa(hati) yang sucilah yang akan memandu kita ke arah keredhaan Allah dunia & akhirat.

Cermin=Akhlak
Tahukah sahabat, kereta yang mempunyai ciri2 keselamatan yang baik sesuai untuk dipanggil kereta yang sempurna. Antara ciri2 keselamatan yang perlu ada pada sesebuah kereta ialah cermin pandang sisi & pandang belakang. Kalau tidak ada, keselamatan kita untuk sampai ke destinasi juga tidak terjamin. Cermin ini ibarat akhlak kita. Perlunya kita muhasabah diri kita, adakah akhlak kita sudah cukup sempurna untuk dipanggil akhlak muslim yang sejati atau bagaimana? Jadi, sebagaimana seorang pemandu bergantung hidup pada cermin begitu jugalah kita sebagai seorang hamba yang impikan syurga yang abadi lebih2 lagi bergantung kepada akhlak yang indah lagi mulia.

Rasanya cukuplah sekadar itu perbicaraan mengenai kaitan antara kehidupan dengan kereta yang mampu ana olahkan. Kesimpulannya, sebagai hamba Allah, tidak cukup dengan melafazkan bahawa kita mahu masuk ke dalam syurga Allah sedangkan amalan2 seharian kita jauh memesong daripada apa yang telah ditetapkan oleh Allah dan RasulNya. Kata guru saya As-Syeikh Ruhy Al-Murabbi dalam membicarakan tasawuf tentang keinginan manusia untuk masuk dalam syurga:

"Semua orang yang ada akal nak masuk syurga, bukan muslim sahaja, orang kafir pun mahu masuk syurga, cuma kita perlu muhasabah kembali terhadap diri kita selaku insan yang mendambakan syurga Allah s.w.t., adakah kita telah beramal dengan amalan ahli2 syurga?, kalau tidak berusahalah ke arah itu, jika tidak usah beranganlah untuk mendapat syurga tersebut, kerana sesuatu impian tidak mampu diperolehi dengan hanya berfantasi tapi mesti diusahai, bahkan untuk mendapat cinta daripada insan tersayang di dunia inipun perlu kepada usaha apatah lagi untuk mendapat cinta yang sejati di akhirat kelak."

Sekian daripada ana yang faqir:
Mohd Ubaidillah bin Deraman
1 comments:

Masshah said...

Satu perumpamaan yang sangat menarik dan penuh ilmu..setiap apa yang kita miliki sudah pasti ada hikmah dan pengajarannya..cuma kita sebagai empunyanya dapat berfikir dan memikirkannya..begitulah kehidupan kita di dunia ini..bawa kereta,kekadang tak terjangkau ke situ:)..

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner