Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Monday 23 November 2009

Selamat Mengerjakan Ibadat Haji 1430

Destinasi Haji


Bismillahirrahmanirrahim...
Asslamualaikum w.b.t.

Pertamanya, Alhamdulillah, pujian kepada Tuhan sekalian alam, selawat buat junjungan baginda s.a.w..Bersyukur kita pada hari ini kerana masih dikurniakan nikmat iman dan Islam. Pada kesempatan kali, insyaAllah saya akan berbicara mengenai haji. Bila sebut pasal Haji pasti ibadat ini dikerjakan di Makkah dan tidak tergambar ibadat haji dikerjakan di tempat lain.

Keduanya, saya ingin mengucapkan selamat menunaikan ibadat haji buat semua jemaah haji khususnya jemaah haji Malaysia. Tidak lupa juga buat sahabat handai daripada Kaherah, Mesir samada yang pergi bersama PMRAM ataupun persendirian. Selamat berangkat juga wahai guruku Syeikh Abdullah As-Syadaidi Al-Azhari, semoga guru selamat tiba Makkah dan selamat pulang semula ke Mesir. Semoga kita dapat bersama kembali.

Sedih kerana tidak sempat mengucapkan selamat berangkat kepadamu, dan tidak sempat memohon kemaafan daripadamu, semoga engkau merestui setiap ilmu yang telah engkau curahkan kepadaku. Ilmu yang engkau ajarkan khas untuk masyarakatku di Malaysia apabila saya pulang kelak. Doakan juga supaya saya dapat menunaikan ibadat haji pada tahun depan, insyaAllah.

Meskipun berat menulis posting kali ni, namun saya ingin menulisnya sebagai luahan hati yang tidak kesampaian, mungkin ada hikmahnya. Maklumlah sahabat2 sekalian, saya sepatutnya sudah berada di Makkah sekarang untuk menyempurnakan ibadat haji, namun apakan daya, hasrat untuk menunaikan haji tidak kesampaian juga gara2 perangai Arab yang lembap dan tidak bersistematik.

Lagipun tarikh makluman mengenai pendaftaran haji oleh PMRAM lewat diumumkan lebih kurang seminggu lebih sahaja, sedangkan buat urusan sekurang-kurangnya 2 minggu atau lebih. Tapi tidak kisahlah, Allah tahu apa yang terbaik untuk saya sebenarnya, jadi saya pasrah terhadap segala penentuan daripadaNya. Jika diberi kesempatan pada tahun akan datang insyaAllah saya akan menyertainya, aaamin.

Masih segar dalam ingatan saya akan kalam Syeikh Solah Nisor dan Syeikhul Aid di mana beliau menyebut tentang ibadat haji:

"Ibadat haji adalah kewajiban seorang hamba
untuk melakukannya bagi mereka yang
berkemampuan. Haji merupakan ibadat
dalam menuju kepada rahmat Allah." "Ibadat haji
adalah suatu ziarah atau lawatan menuju
kepada taubat, merupakan perjalanan dalam
menuju kepada Allah s.w.t."


Tujuan sebenar ibadat haji

Rasanya sahabat2 sudah mengetahui begitu banyak mengenai haji ni, saya cuma sekadar berceloteh secara islamik secara bukanlah perbahasan mendalam pun. Cuma apa yang saya mampu beritahu pada kesempatan kali ini adalah berkait haji mabrur. Apa guna ada haji di depan nama kita atau berkali-kali telah mengerjakan iabdat haji, kalau pada ketika selesai mengerjakan haji kita kembali kepada maksiat.

Sedangkan tujuan utam kita mengerjakan ibadat haji adalah untuk mendapat keampunan daripada Allah yang terhimpun di dalam ibadat2 haji. Apakah patut seorang hamba berbangga dengan ibadat haji yang dikerjakan. Ibadat haji yang masih disertai dengan sifat2 keji membuktikan bahawa niat suci kita itu masih belum sampai kepada Allah meskipun kita sudah mengerjakannya secara sungguh2.

Sememangnya hamba yang bertaqwa kepada Allah, tiada lain di hatinya melainkan ingin mendapatkan haji yang mabrur, perluang taubat secara besar2-an ini dimanfaatkan dengan sebaiknya. Tanda seseorang itu mendapat haji yang mabrur adalah kehidupannya berubah, kalau sebelum ni kehidupannya penuh dengan kemaksiatan kepada Allah, setelah haji dia kembali kepada ketaatan kepada Allah seluruhnya.

Ini tidak sahabat2 sekalian, ada segelintir manusia khususnya artislah, mereka terlalu bangga dengan ibadat haji yang mereka kerjakan, semacam menambahkan personaliti mereka sebagai "artis haji" jer. Bila pulang, insaflah sekitar tempoh 1 bulan kemudian kembali kepada maksiat. Apa ni, mereka cuba berbohong kepada masyarakat tapi mereka tidak mampu berbohong kepada Allah dan sebenarnya mereka hanyalah bohong pada diri sendiri.

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner