Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Saturday 7 November 2009

Haji Hadi "Pak Lah" versi PAS

Prof Aziz Bari buat kenyataan tidak bijak


Assalamualaikum w.b.t.

Baru2 ini, kita dikejutkan dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Prof Aziz Bari yang merupakan ahli akademik dan penganalisis politik yang sangat dikenali oleh rakyat Malaysia masa kini, kenyataan beliau adalah mengenai Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi, beliau menyifatkan Tuan Guru seperti "Pak Lah" versi PAS, kerana melihat banyak masalah dalaman PAS yang wujud di zaman pemerintahan Tuan Guru. Memang tidak dapat dinafikan banyak isu yang timbul dalam PAS, namun saya sebagai ahli PAS seumur hidup benar2 yakin bahawa pimpinan yang ada sekarang bijak dalam membuat sebarang keputusan bagi mengatasi segala masalah yang timbul.

Secara peribadi, saya tidak kisah kalau seseorang itu mahu, menyatakan suara @ pandangan, yang penting bernas dan jangan pula terlalu berlebihan. Dan jangan pula pandangan tersebut bertujuan untuk mengapi-apikan atau menghina orang lain. Namun yang berlaku, tindakan Prof Aziz telah melukai hati ramai penyokong PAS kerana melabelkan Tuan Guru Haji Hadi seperti "Pak Lah" versi PAS seolah-olah mahu menyatakan bahawa Tuan Gurulah punca sebenar permasalahan dan perpecahan dalam PAS.

Kalau itu yang cuba dimaksudkan oleh Prof, maka saya rasa kata2 Prof itu sebagai kata2 budak kecil yang langsung tak boleh diendah, seolah-olah tak tahu apa2 tentang politik, kerana bagi saya adalah tidak betul dan langsung tidak boleh diterima kerana kosong daripada fakta yang sahih seakan-akan Prof langsung tidak mengikuti perkembangan semasa. Bukankah, di zaman Tuan Guru Haji Hadi lah berlakunya gelombang PAS kerana strategi kempimpinan yang berkesan dan telus, bahkan semakin ramai rakyat Malaysia yang berminat dengan PAS, namun tidak dinafikan juga bahawa terdapat masalah yang timbul gara2 bergabung dengan PKR dan DAP, khususnya PKR(keadilan), yang mana saya tidak bersetuju dengan penggabungan ini sejak dahulu lagi.

Dalam isu penggabungan ini, iaitu antara PAS-PKR-DAP, saya melihat keadilan paling banyak menimbulkan masalah dalam Pakatan Rakyat, seolah-olah matlamat halatuju pasti tersebut tidak jelas, natijahnya PAS dan DAP terpaksa tanggung, kadang2 tidak mampu jawab dan hanya berlepas tangan sahaja bila isu tersebut diungkit contohnya, isu di Perak, tanggal 16 Mei, dan banyak lagi. Namun segala yang timbul itu adalah sebagai suatu pembersihan dalam PAS bagi mencapai target halatuju dan kemenangan Islam itu sendiri, selagi ada pemimpin yang karat dan busuk, selagi itulah Islam tidak mampu memperoleh kemenangan.

Maka itu, saya melihat cadangan Tuan Guru Haji Nik Aziz tentang Muktamar Khas PAS adalah wajar dan patut, kerana apa?, kerana bertujuan untuk membersihkan parti itu sendiri, ini kerana PAS adalah satu2 nya parti yang memperjuangkan Islam, jika tidak, bagaimana kemenangan mahu diperolehi, bukankah kemenangan akan datang bila Islam itu tidak dicemari, dengan itu, barulah Islam akan menang dan sempurna, Islam sudah sempurna, namun bila ia menang, kesempurnaan itu jadi lebih sempurna dan lengkap. Muktamar Khas PAS harus diadakan demi mencapai kemenangan yang lebih besar dalam PRU ke-13 akan datang. Benarlah kata seorang ulama' haraki:

Masalah yang timbul dalam jamaah Islam adalah suatu pembersihan.
Masalah yang timbul dalam jamaah bukan Islam adalah simbol kehancuran.

Satu perkara lagi yang suka saya sentuh di sini, saya sangat tidak bersetuju dengan sebahagian tulisan pena dan lontaran kata sebahagian pemimpin yang mengambil peluang untuk menyerang Prof Aziz dengan serangan yang bertubi-tubi, bagi saya itu merupakan tindakan yang kurang bijak, sepatutnyta seorang pemimpin yang berfikiran terbuka menunjukkan contoh tauladan yang baik khususnya kepada ahli2 PAS yang lain dan bukan bertindak seperti ahli2 PAS yang lain, cuba lihat metod dakwah yang ditunjukkan oleh Tuan Guru Haji Hadi iaitu berlapang dada, perkara itu boleh diselesaikan, cuba dapatkan penjelasan terlebih dahulu.

Kenapa saya berkata sedemikian, kerana sebelum ni Prof Aziz diangkat, dipuji dan disanjung sebagai ahli akademik yang "bijak" dan sebagai penganalisis politik yang "jujur", ini kerana banyak suara2 yang keluar daripada mulut beliau menghentam UMNO dan lebih cenderung kepada PAS, namun bila isu ini timbul dan cuba melontarkannya kepada PAS, mulalah melenting sana dan sini, sebenarnya ana juga tidak bersetuju dengan kata2 lancang Prof tu, namun sebagai seorang yang berfikiran intelektual dan terbuka, tidak sepatutnya kita terus menjatuhkannya atau melabelkannya sebagai musuh no 1 bagi PAS, tapi kalau itu yang dia nak, dipersilakan.

Kita semua faham bahawa setiap orang tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan, sebaliknya kita sebagai manusia yang dikurniakan akal oleh Allah cuba mendapatkan penjelasan terlebih dahulu daripada Prof Aziz, kenapa dan kenapa???baru betul...Jika tidak, mana keadilan kita dalam menghukum seseorang, isu ini lebih kurang dengan isu yang menimpa Tuan Guru Mursyidul Am PAS, Dato' Seri Nik Aziz. Sebahagian pemimpin PAS dan ahli PAS terus membuat andaian tanpa pertimbangan dan rujuk terlebih dahulu, yang akhirnya mereka ini menyerang Tuan Guru Nik Aziz semacam mula hilang kepercayaan kepada Tuan Guru sehingga sanggup meminta Tuan Guru agar berundur, kata Tuan Guru sudah tua, pandangannya sudah tidak boleh didengar dan banyak lagi.

Sebagai renungan bersama, beginikah adab kita kepada pemimpin lebih2 lagi pemimpin yang bergelar ulama', sedangkan dalam adab kita berguru, kita diajar untuk diam sahaja bilamana kita tidak bersetuju atau tidak bersependapat dengan fatwa atau pandangan guru kita, dan Islam tidak pernah mengajar supaya kita bersikap kurang ajar dengan guru kita, apatah lagi supaya membantah guru kita, menyerangnya mahupun memboikot kelas pengajiannya. Indahnya ajaran Islam, kenapa kita masih tetap mahu lari daripada keindahan dan kesempurnaan yang ada dalam Islam itu. Fikir...Fikir...Fikirkanlah....

Tulisan peribadi, harap maklum...

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner