Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Monday 16 November 2009

Apa itu JPMK ???

JPMK cuma "bapa tiri"

Assalamualaikum w.b.t.

Apa itu JPMK???
Rasanya ramai pengunjung2 blog ni masih belum tahu. JPMK adalah singkatan daripada Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah Mesir. Pada ruangan kali ni saya tidak berniat untuk buruk2kan nama JPMK, cuma sekadar berkongsi dengan sahabat2 sekalian siapakah JPMK yang sebenarnya. Kita selaku mahasiswa yang berfikiran terbuka tidak sesekali akan berdiam diri bilamana rasa tertindas atau dikhianati oleh mana2 pihak pun.


Realitinya JPMK adalah bapa kepada PMRAM kerana kuasanya dan bukan usianya. Cuba sahabat2 belek lembaran2 sejarah PMRAM dan JPMK itu sendiri. Bukankan PMRAM dulu baru wujudnya JPMK? Ya, PMRAM wujud dulu, jadi dalam situasi ni, PMRAM boleh jadi anak kepada JPMK tapi bukan sebagai anak kandung, cuma anak tiri jerlah. Sebabnya, mana mungkin ayah kandung lebih muda daripada anak sendiri, betul tak???

Kalau secara kiasannya, bolehlah kita kata bahawa seorang anak tidak sesekali lebih berusia daripada bapanya melainkan kiasan ni:

Pimpinan PMRAM sesi 09 yang diketuai oleh
Al-Fadhil Ustaz Abdul Muiz Muhammad


Mamat berusia 24 tahun, telah kematian ayahnya sejak dia kecil, dan ibunya masih cantik berusia 42 tahun, kemudian ibunya berkahwin dengan seorang pemuda yang bernama Abu berusia 20 tahun, jauh lebih muda daripada Mamat, jadi hubungan Mamat dengan Abu adalah, Mamat anak tiri kepada Abu meskipun Abu lebih muda daripadanya, sampai masa ibunya meninggal dunia, harta mula dibahagikan, tapi dibolot semuanya oleh Abu, surat wasiat dirampas, terkandung 3 permintaan daripada arwah ibu yang mesti ditunaikan, tapi turut dirampas dan diselewengkan, jadi Abu sudah dikira memulakan permusuhan dengan Mamat yang baik ni, jadi kalau Abu bermusuh dengan Mamat, boleh tak Mamat lawan???jawab !!!


Jadi, peranan seorang ayah tiri adalah menjalinkan hubungan yang baik dengan anak tiri, jangan pandai jaga hubungan dengan isteri jer, lepas isteri mati terus buang anak, tiri kalau buang saje tidak mengapa, ini cuba menyakiti pula. Jangan pandai nak tackle hati ibunya sahaja tapi cubalah tackle hati anaknya, baru betul. Jadilah seorang ayah tiri yang baik, barulah orang lain suka, dan Allah pun suka. Kerana apa, kerana bermusuh dengan mahasiswa adalah tidak cerdik.

Kini PMRAM sudah berusia hampir 80 tahun, sudah agak berusia namun masih kuat, teguh dan mampu berdiri dengan gahnya, kerana komitmen pimpinan yang sedia ada hasil tarbiyyah abang2 dahulu dan juga komitmen ahli2 PMRAM yang tidak berbelah bahagi sehinggakan sanggup bersama PMRAM baik ketika suka dan duka, Alhamdulillah. Tahniah ana ucapkan kerana kebijaksanaan pimpinan PMRAM dalam mempertahankan PMRAM dari terus digugat oleh pihak2 tertentu.

Meskipun kalian(JPMK) ada kuasa, namun jangan disalahgunakan kuasa tersebut, kerana kalian akan dipertanggungjawabkan di hadapan Allah kelak, apa yang prof dan sahabat2 nak jawab, nak bodek Tuhan ke? atau rasuah ke? tak boleh...tak boleh...JPMK masih muda, semacam baru sahaja baligh, dan JPMK sangat berharap kepada PMRAM, jadi tidak perlulah bermusuh dengan PMRAM, cubalah bawa berbincang dan cuba duduk semeja dengan pimpinan PMRAM dan selesaikan segala salahfaham antara kalian.

Jangan rasa jatuh airmuka kalau duduk semeja dengan pimpinan PMRAM kerana mereka semua masih lagi mahasiswa, cubalah rendahkan diri sedikit, aplikasikan sunnah Nabi s.a.w. dalam pekerjaan kalian, moga dapat syafaat baginda di akhirat kelak, jangan buat sesuatu perkara yang boleh mendatangkan fitnah dan menjatuhkan imej kita sebagai prof, itulah perkara yang paling memalukan, berubahlah ke arah yang lebih baik...

1 comments:

al-bagani said...

bila ego kuasai diri...cmnie laa yg jd

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner