Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Saturday, 21 November 2009

Doa "ustaz" untuk kalian

Risalah untuk anak2 muridku

Alhamdulillah, kali ini ana akan berbicara mengenai anak2 didikku yang sedang berjuang dalam imtihan SPM '09' di Sekolah Menengah Agama (Atas) Sultan Zainal Abidin. Sekolah tersebutlah yang telah melahirkan ana menjadi generasi ad-da'i dan ulama' insyaAllah. Di situlah ana belajar dan di situ jugalah ana mengajar.

Mujahid, Hassan, Muadz, Hasrol, Hafiz, Khairudin, Naqiu, Idris, Najmi, Hakimi, Abd Rahman, Aliff, Nazri, Rodhiuddin, Zahiruddin, Muhaimin, Abd Rahman II, dan akhowat2 sekalian. Ustaz tak pernah lupakan kalian, ingatan ini masih segar...

Salam kerinduan dari bumi Anbiya' (Mesir=Egypt)

Bermula di tingkatan 5 atau Thanawi 2, ana mula mengajar bahasa arab kepada pelajar2 baru tingkatan 4 dan thanawi 1. Ana cuma mengisi kekosongan yang diminta oleh pelajar Persatuan Pelajar Thanawi. Namun secara rasminya ana dilantik menjadi guru Al-Quran dan Bahasa Arab Thanawi 1 oleh pentadbir SMAASZA selepas tamat sijil STAM. Ana bukanlah orang yang terbaik, namun itulah sumbangan ana untuk sekolah yang tercinta.

Di situlah ana mula merasai denai2 kepahitan yang dilalui oleh guru2ku ketika mengajarku. Baru ana tahu, bukan mudah menjadi seorang guru kepada anak2 murid yang latar belakangnya yang pelbagai, kalau tiada ketabahan nescaya sudah tentu kita tidak mampu bertahan, berkat tunjuk ajar Cikgu Asmadi yang sangat berpengalaman dalam bidang perguruan ana mampu bertahan sehingga datang ke Mesir.

Buat anak2 didikku, ikhwah & akhowat sekalian,
Terima kasih semua anak didikku khususnya pelajar2 Thanawi 1A dan 1B atas segala kerjasama baik kalian sepanjang ustaz mengajar bahasa Arab. Kali ini ustaz nak berbicara tentang kalian semua, celotehan yang tidak seberapa mampu ustaz nukilkan di sini, tapi yang pasti kenangan kita bersama tidak sesekali ustaz akan lupakan, insyaAllah, ada jodoh kalian akan bertemu dengan ustaz di sini suatu hari nanti atau ustaz yang akan menemui kalian.

Ustaz masih ingat lagi, leteran ustaz semasa di dalam kelas terhadap kalian semua iaitu: antaranya berkaitan masa. Tiap kali masuk kelas mesti sentuh pasal 'masa' .Bukan apa pelajar2 sekalian, bagi ustaz masa sangat berharga, ustaz tidak mahu penyesalan ustaz di alam persekolah berulang kepada kalian semua, kalau sudah takdir apa yang mampu kita lakukan, tapi yang penting kita cuba sedaya mungkin untuk belajar bersungguh-sungguh.

Ustaz juga rasa bangga melihat tingkah laku kalian semua khususnya komitmen kalian di dalam kelas, meskipun ada sedikit kenakalan daripada kalian semua, bagi ustaz itu semua adalah keindahan suasana di dalam kelas. Kalian sangat hebat...kenapa ustaz kata macam tu...meskipun usia kita sedikit sahaja bezanya, kalian mampu menghormati ustaz sebagai seorang guru, itu yang buat ustaz bangga dan ingat sampai sekarang.

Mungkin cara mengajar ustaz berbeza dengan guru2 yang lain, tapi kalian mampu faham dengan baik, alhamdulillah, tapi ustaz mohon maaf kerana meninggalkan kalian semua dalam keadaan banyak lagi yang tidak belajar, tapi ustaz yakin orang yang akan menggantikan ustaz pasti lebih hebat dan mantap, dan kalian pasti akan lebih faham lagi. Ingat, bertanyalah bila kalian rasa tidak faham dan jangan diam sahaja.

Sepanjang pengamatan ustaz di dalam kelas, ustaz lihat kalian semua mempunyai potensi yang cemerlang untuk berjaya dengan baik semua peperiksaan, ustaz amat berharap kalian semua akan menyambung pengajian STAM selepas tamat SPM nanti kerana STAM mampu membawa kalian ke dasar ilmu agama yang lebih dalam. Datanglah ke Mesir dengan STAM yang cemerlang untuk meneruskan menimba ilmu di Mesir pula.

Tak sangka kalian sedang menghadapi suasana imtihan yang besar ni, rasanya baru sekejap ustaz di Mesir ni, sedar tak sedar kalian sudah SPM, ustaz harap SPM kali ini akan memberikan keputusan yang membanggakan buat diri, keluarga dan sekolah. Gunalah ilmu ustaz yang sedikit itu dalam peperiksaan bahasa arab tu, moga2 keberkatan bersama kalian. Bagi ustaz kalian adalah yang terbaik dan mampu buat yang terbaik.

Secara peribadinya, ustaz halalkan segala ilmu yang telah ustaz curahkan dan ustaz maafkan segala kenakalan kalian sepanjang belajar dengan ustaz bermula Mac hingga Oktober 2008. Ustaz akan kenang memori kita bersama selama-lamanya. Ustaz doakan supaya Allah memberi kelapangan dada dan ketenangan hati ketika menjawab soalan. Semoga Allah permudahkan setiap urusan kalian dan seterusnya diberi kejayaan yang sewajarnya.

Amalkanlah buat saat ini...


sebelum menjawab soalan
اللهم افتح علينا حكمتك وانشر علينا من خزائن رحمتك يا ارحم اراحمين

ketika menjawab soalan
رب يسر ولا تعسر يا كريم

selepas menjawab soalan
بسم الله توكلت على الله ولا حول ولا قوة الا بالله


Selamat Imtihan SPM '09"

Usaha, Doa, Tawakkal

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner