Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Tuesday, 29 December 2009

Ucapan Takziah

Ad-Da'ie Ubaidillah Al-Mishri ucapkan
takziah kepada keluarga mangsa

10 orang jenazah mangsa kemalangan ngeri

Assalamualaikum w.b.t.

Segala pujian bagi Tuhan yang Maha menghidupkan dan Mematikan, selawan dan salam buat junjungan Nabi Muhammad s.a.w. yang sentiasa memberi peringatan kepada ummatnya akan ancaman daripada TuhanNya.

Buat keluarga mangsa kemalangan...

Memang sudah menjadi lumrah kehidupan, yang hidup akan mati, mati bukan beerti penghujung kepada kehidupan bahkan merupakan suatu permulaan bagi kehidupan yang sebenarnya. Maka ingatlah bahawa segala kemudahan yang ada di dunia hanyalah untuk mendapatkan akhirat, dan sangat beruntunglah orang yang memikirkannya. Sesungguhnya Allah menjadikan kematian orang2 yang terdekat supaya kita mengambil iktibar daripada kematian mereka dan kehidupan sebagai seorang hamba tetap perlu diteruskan.

Oleh itu, teruskanlah kehidupan kalian, yang pergi biarkan pergi, relakanlah pemergian mereka dan kenangilah segala jasa baik mereka, yang penting doakan kesejahteraan arwah supaya rohnya ditempatkan bersama roh2 orang yang soleh. Perbanyakkan membaca Al-Quran dan disedeqahkan kepada mereka, InsyaAllah semoga pahala sampai kepada mereka dan sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar lagi Maha Mengasihani hamba2-Nya. Semoga Allah memberi ketabahan kepada kalian semua di atas pemergian ahli keluarga yang tersayang.

suasana ketika mengeluarkan mangsa kemalangan

Saya juga turut bersimpati terhadap kalian semua atas kematian ahli keluarga yang tersayang, meskipun saya sekarang berada di Mesir namun itu tidak menghalang saya mengikuti perkembangan yang berlaku di Malaysia. Video yang saya tonton mengenai kemalangan tersebut cukup menyayat hati dan menginsafkan saya. Tapi percayalah bahawa Allah lebih menyayangi mereka dan pertemuan mereka dengan Sang Murabbi telah tiba. Yang pasti giliran kita pula akan tiba.

Akhirnya, terimalah dengan redha kematian mereka semua dan senantiasalah mendoakan mereka, semoga diberi kekuatan dan ketabahan menghadapi ujian yang berat ini.

Sekian...wassalam...

daripada:
Ad-Da'ie Mohd Ubaidillah Al-Mishri
Pelajar Al-Azhar, Kaherah, Mesir

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner