Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Sunday 27 December 2009

Ulangtahun Peristiwa tsunami ke-5

Tsunami mengajar erti hakikat
sebenar manusia diciptakan


Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah dan selawat saya ucapkan. Saya melafazkan syukur kepada Allah kerana mencetuskan idea untuk saya untuk menulis sedikit mengenai peristiwa tsunami, kalau tidak banyak, sekadar yang termampu tanda takut pada kekuasaan Allah yang Maha Agung ini. Seterusnya doa sejahtera kepada sekalian mangsa tsunami semoga Allah mencucuri rahmat kalian yang Islam dan menempatkan kalian bersama orang2 yang soleh, tidak lupa juga takziah dan banyakkan bersabar buat keluarga mangsa.


Sahabat2 yang dicintai,


Peristiwa 26 desember 2004 adalah peristiwa bersejarah dalam dunia yang mengorbankan begitu banyak nyawa dalam sekelip mata, kata guru saya Syeikh Taha Rayyan pakar tafsir di bumi Mesir ni, ketika mensyarahkan ayat dalam surah baqarah dan ketika membicarakan perbezaan antara musibah dan musyaqqah. Musibah ini adalah perkara yang tidak diduga dan ia ditentukan oleh Allah dan merupakan suatu azab atau peringatan akibat ingkar kepada hukum2 Allah. Tujuannya supaya manusia kembali kepada Allah dan hukum2 Allah.

Maafkan saya, saya tidak mampu untuk bercakap panjang mengenai peristiwa bersejarah ini, tapi apakan daya, masa saya berhadapan dengan blog ini terlalu singkat kerana saya sibuk dengan komitmen yang lain, cuma saya hanya tidak mahu diri saya dan sahabat2 lupa akan peristiwa dahsyat ini dan sama2 mengambil pengiktibaran daripada musibah yang Allah telah timpakan kepada ummat Islam khususnya. Disebabkan itulah saya tetap ingin menulis juga meskipun hanya sekadar ringkas.

Secara ringkasnya, apa yang Allah timpakan kepada kita akan tsunami yang meragut banyak nyawa saudara2 kita adalah supaya kita ingat akan suasana di akhir penghujung dunia nanti, iaitu saat2 dunia menghadapi saat kehancuran, di mana manusia sudah tidak memikirkan teman2 mereka, yang mereka fikir adalah diri mereka selamat daripada bala' tersebut, lihatlah hakikat peristiwa tsunami yang telah berlaku itu, begitu jugalah keadaannya di hari qiamat, bahkan lebih dahsyat daripada itu.

Hakikatnya, selepas semua peristiwa itu tamat, manusia mula mencari teman2 yang mereka kasihi, sanak-saudara yang mereka sayangi dan sebagainya, namun semua itu hanya menjadi penyesalan dan kesedihan yang tidak sesekali akan mengembalikan nyawa mereka yang telah melayang. Perkara tersebut pula menggambarkan kepada kita, di mana manusia mula menyesal kerana tidak mempraktikkan apa yang mereka pelajari dengan melakukan segala suruhan dan meninggalkan larangan Allah, sehingga mereka rasa menyesal dan ingin kembali semula.

Di sana juga kita melihat, bagaimana Allah yang Maha Agung menunjukkan keagungannya dengan menyelamatkan satu2-nya masjid, iaitu rumah Allah. Ia menjadi bukti kebesaran Allah s.w.t dan telah menyebabkan sebahagian orang bukan Islam memeluk agama Islam kerana yakin akan kebenaran agama Islam dan hanya dengan Islam sahajalah mereka akan selamat, dan orang Islam pula semakin bertambah iman mereka khususnya masyarakat Acheh, yakin akan kata2 Allah, "bahawa setiap jiwa yang hidup akan mati" dan "maka tunggulah saat pembalasan".

Orang2 yang berada di masjid itu juga diselamatkan oleh Allah, sebagai bukti kebesaran Allah yang Allah perlihatkan kepada mereka yang benar2 mempunyai akal, supaya berfikir, bahawa hanya Allah sahaja tempat pergantungan dan bukannya harta, anak-pinak, para pemimpin dan sebagainya, semua binasa melainkan yang dikehendaki Allah sahaja, tidak kira kaya atau miskin, putih atau hitam. Allah telah memperlihatkan kepada mereka titik2 kehancuran di hadapan mata mereka sendiri, tentera Allah yang hebat telah membinasakan harta2 yang mereka kejarkan.

Maka, apa yang penting dalam kehidupan ini sebenarnya adalah taqwa kepada Allah semata-mata dengan meletakkan segala pergantungan hidup kepadaNya. Sebagai bukti taqwa dan cinta kepada Allah hendaklah kita sedaya upaya melakukan segala suruhanNya dan meninggalkan segala laranganNya dengan niat yang ikhlas semata-mata untuk mendapat keredhaan Allah. Maka musibah yang telah berlaku ini benar2 ada hikmahnya, benarlah kata2 Allah, tidak aku timpakan sesuatu dengan sia2.

Tidak dinafikan kesedihan atas perkara yang berlaku itu tetap tidak dapat diketepikan, dan memori buruk itu juga tidak dapat dilupakan, namun sebagai ummat Islam dan hamba Allah kita kena ingat, bahawa kita akan kembali juga suatu hari nanti kepada Allah, maka tidak perlulah sombong dalam menjalani kehidupan dunia yang sementara ini, dan jangan pula sesekali menindas golongan yang lemah, perhatikanlah baik2 balasan2 Allah kepada kita, dalam sedetik sahaja beratus ribu rakyat dunia mati, dan di hari qiamat nanti, satu suara seruling akan mematikan kita semua.

Persoalannya, sudah bersediakah kita untuk menghadapi hari tersebut?

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner