Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Sunday, 27 December 2009

Tahniah Adik2-ku

Kalau bukan kita, siapa lagi?
Kalau bukan sekarang, bila lagi?


antara 52 adik2 pelajar SMAASZA yang mendapat 9A
dalam PMR "09" baru2 ini, sekalung tahniah diucapkan dari Mesir.

Assalamualaikum w.b.t.

Segala puji bagi Allah dan tidak lupa selawat dan salam buat junjungan Nabi Muhammad, kesyukuran yang tidak terhingga juga kerana diberi kesempatan dan kelapangan waktu untuk menukilkan sedikit peristiwa indah ini yang turut membuatkan saya merasa bangga meskipun tiada apa2 kaitan dengan saya, yang penting kenangan saya bersama gambar2 di atas itu tidak pernah dan akan saya lupakan.

Dengan bismillah saya mulakan bicara, semoga dengan redha Allah sentiasa bersama, amin. Slogan "kalau bukan kita, siapa lagi dan kalau bukan sekarang bila lagi, bukan slogan yang baru tapi slogan sejak saya dibangku sekolah itu lagi, namun dikekalkan. Solgan itu diungkapkan oleh Tuan Pengetua yang sama iaitu En. Hasyim bin Embong, satu2-nya pengetua yang hebat pernah saya jumpa, cekap, baik dan amanah.

Pada pandangan saya, slogan di atas bukan sembarangan slogan, tapi merupakan slogan azimat yang berhasil menaikkan nama SMAASZA, dulu, kini dan seterusnya. Hasil kecekapan pimpinan Tuan Pengetua, dengan kerjasama dan penglibatan tungkus-lumus anak2 didik SMAASZA dengan para pendidik.

Akhirnya tangga 24 disember 2009 SMAASZA berjaya mencipta nama dalam PMR 09 dengan mencatat 52 orang mendapat 9A dan merupakan antara 10 sekolah agama yang terbaik. Tahniah diucapkan, kepada semua, bermula daripada SMAASZA yang dipimpin oleh En. Hasyim bin Embong, seterusnya para pendidik dan akhirnya adik2 SMAASZA yang dicintai dan dirindui sekalian.

Nukilan kali ini ingin membicara tentang kejayaan adik2 PMR 09. Masih lagi terimbau mengingatkan kenangan kita bersama sama ketika abang menjadi "senior" kalian atau "ustaz" kalian ataupun "warden" kalian. Untuk pengetahuan, semasa di SMAASZA saya lebih dikenali sebagai "abang" kepada pelajar2 lelaki dan "ustaz" di kalangan pelajar2 perempuan.

Semasa mereka tingkatan 1, saya Thanawi 3, semasa mereka tingkatan 2 pula saya menjadi warden mereka dan ustaz kepada sebahagian daripada mereka dalam subjek Al-Quran. Kini mereka telah tamat tingkatan 3 dan bakal menjejakkan kaki ke alam tingkatan 4 dalam beberapa hari sahaja lagi, sungguh cepat masa berlalu. Usia kalian makin meningkat, harapnya juga agar akhlak kalian juga meningkat sebagaimana meningkatnya usia.

Kenakalan mereka itu masih tidak dapat saya lupakan, maklumlah semunya mempunyai ragam dan watak yang berbeza dan yang tersendiri, maka terpaksalah melayan kerenah mereka semua ini. Namun, kalian semua bakal menjejakkan kaki ke alam yang lebih matang dan lebih mencabar, semoga kalian lebih bersikap ingin tahu dan mendengar kata serta tidak menunjukkan ketidakmatangan kalian semua dengan akhlak yang tidak baik.

Ingatlah, kejayaan yang kalian perolehi hari ini janganlah terhenti setakat PMR sahaja, namun teruskanlah sehingga ke akhir hayat kalian. Kejayaan PMR kalian adalah berkat para guru, ibubapa dan sahabat handai, jangan cemari perkara tersebut di masa akan datang. Berusahalah untuk terus menjadi pejalar yang berakhlak mulia, dan jangan terikut dengan amalan2 negatif abang2 dahulu yang kalian semua tahu apa yang saya maksudkan.

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner