Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Monday 21 December 2009

Di Manakah letaknya Keadilan?

Apa gunanya JAWATAN-PANGKAT-KEDUDUKAN ???


Assalamualaikum w.b.t.

InsyaAllah, kali ini ana akan membicarakan tentang jawatan, pangkat atau kedudukan yang dipegang oleh seseorang baik Muslim atau pun non-Muslim. Maka sukalah kali ini saya bercakap dari sudut kedua-duanya sekali dan tidak terlepas juga menyentuh soal politik, baik politik negara atau antarabangsa. Bagi saya perbincangan kali sangat penting dan jarang sekali disentuh dan dihurai oleh blogger khususnya blogger tempatan.

Kalau kita menyentuh topik ini dari sudut islamik, sudah tentu ada dalil dan sejarahnya. Nabi s.a.w. pernah bersabda dalam suatu hadith
yang membawa maksud: "bilamana amanah(jawatan) diserahkan kepada bukan ahlinya(orang yang selayaknya) maka tunggulah hari kebangkitan(balasan daripada Allah yang akan Allah tunjukkan, baik di dunia atau di akhirat kelak)." Kalau dari sudut kaca mata non-Muslim pula, mereka menyatakan: "sekiranya jawatan itu dipegang oleh orang yang tidak sepatutnya nescaya runtuhlah empayar tersebut dan binasalah penghuninya. "

Dewasa kini, jawatan, pangkat atau kedudukan menjadi rebutan hinggakan sanggup melakukan perkara yang terkutuk atau buruk di sisi masyarakat semata-mata ingin mendapatkannya. Ada orang sanggup mengeluarkan belanja(rasuah) untuk mendapatkannya, ada juga yang sanggup merencanakan pembunuhan, ada juga yang sanggup mencipta fitnah, ada juga yang sanggup mengugut dan mengancam dan banyak lagi cara2 yang kotor.


Lihatlah! Manusia sanggup melakukannya demi merebut benda yang sementara itu, itulah bilamana manusia tidak tahu hakikat kehidupan. Kehidupan yang sepatutnya dilalui dengan tenang, aman dan damai serta mengelakkan daripada wujudnya konspirasi2 permusuhan kerana benda tersebut tidak menguntungkan mana2 pihak bahkan merugikan kita semua. Kenapakah kita perlu merugikan diri kita sendiri, tidak cerdikkah kita semua ini, atau sudah tidak mampu berfikirkan kita ini?


Kalau kita perhatikan secara teliti dan saksama, kita akan dapati bahawa kebanyakan mereka yang sebelumnya atau ketika memegang jawatan kelihatan seperti malaikat, mulutnya pula seperti manisan, tapi bagaimana selepasnya? Oleh sebab itu, kata ulama' Syeikh Isa, kalau nak ukur seseorang lihatlah pada akhirnya, bersesuaian dengan kalam2 ulama' dahulu berdasarkan kisah Imam Barsiso, manusia di sisi Allah dilihat pada akhirnya dan bukan pada awalnya. Sebab itu Syeikh Isa beritahu bahawa, karamah yang paling hebat adalah kekal imannya sampai mati dan bukan mampu berjalan atas air, terbang di udara atau seperti yang kita sangka2 kan.

Ternyata mereka yang kejar-mengejar jawatan itu, hanyalah ingin memegang jawatan kerana ingin mendapat populariti, kuasa dan juga harta. Dengan itu mereka rasa mereka berada pada zon yang selesa, pada hakikatnya tidak, bahkan setiap hari mereka berasa gelisah, tidur yang tidak pernah lena dan tidak selesa dengan keselamatan mereka sehinggakan terpaksa mengupah pegawai peribadai, pengawal keselamatan. Benarlah kata2 Saidina Ali k.a.: "ilmu yang banyang tidak perlu dijaga, tapi harta yang banyak perlu dijaga."

Bahkan seorang Menteri yang kaya mati dibunuh gara2 merampas harta seorang pemuda Kristian, badannya dipotong-potong, maka kita cuba persoalkan di sini, ke mana pergi semua harta yang dia kumpul itu? dan ke manakah jawatan yang dia sandang itu? Rupanya tidak ke mana sahabat2 sekalian, sedangkan usia Menteri tersebut masih muda dan tidak sampai 40-an. Jadi, krisis ini berlaku di mana2 tempat bahkan di Malaysia sendiri. Berbalik kepada topik yang ingin saya perbincangkan.


Di manakah letaknya keadilan seseorang yang telah dilantik atau dipilih atau diberi amanah untuk memegang sesuatu jawatan? Melihat kepada apa yang berlaku kepada Palestin, di manakah letaknya keadilan mereka yang bertanggungjawab dalam hal ini, di mana Pengerusi PBB, dan di manakah suara Pengerusi OIC?

Kalau benarpun kalian adalah non-Muslim dan Palestin adalah Muslim, maka selaku orang yang memegang jawatan Pengerusi PBB yang berperanan menjaga keamanan dunia dan sejagat, maka kamu tidak boleh bertindak seperti ala-kadar sahaja, bertangguh-tangguh mempertahankan Palestin dan membiarkan Israel laknatullah menyerang Palestin dalam merampas tanah yang bukan haqnya serta merampas Al-Aqsa. Cuba fikir, apa yang akan kalian lakukan sekiranya perkara tersebut berlaku kepada negara anda sendiri, tolak ke tepi dahulu masalah dalaman dan fokuskan kepada matlamat kebersamaan.

Anda pula selaku Pengerusi OIC sepatutnya lebih bersungguh-sungguh dalam menyatakan suara berkenaan isu Palestin, kerana ini soal maruah, usah diikut sangat telunjuk jari Amerika dan sekutunya itu. Kalau rasa tidak layak, serahkan kepada mereka yang selayaknya, bagi saya Palestin lebih layak memegangnya berbanding saudara. Saudara hanya sibuk mewujudkan perpecahan di sana sini dan langsung tidak memikirkan perkara yang berkaitan agama dan ummat.

Seorang Perdana Menteri pula atau Menteri Besar di sesuatu kawasan atau tempat, bagaimanakah mereka melaksanakan keadilan mereka kepada rakyatnya, kalau masih mahu berpolitik dengan mengenepikan rakyat yang bukan ahlinya, maka pemimpin tersebut masih tidak adil dan tidak layak jadi pemimpin, kerana tidak bijak. Kalau di negara demokrasi, sudah tentu bila pemimpin dinaikkan melalui pilihanraya hendaklah dia bertindak adil kepada rakyat yang menyokongnya ataupun tidak pada masa pilihanraya lalu, kerana itu adalah rakyatnya. Keadilan perlu diberi sama rata tanpa mengira latar belakang politik.

Begitu jugalah dengan pegawai yang perlu berlaku adil kepada pekerjanya atau orang bawahannya atau tanggungannya. Kalau situasi di Mesir contohnya, seorang pegawai yang berlatarbelakang mana-mana politik, sudah tentu mempunyai pelajar2 yang pelbagai, baik dari PAS, UMNO mahupun PRK. Maka, seorang pegawai yang cerdik sudah tentu patut mengenepikan politik demi menjaga kebajikan mahasiswa di tempat masing2 bukannya memusuhi mahasiswa yang berlainan politik dengan kita, itu namanya politik tidak cerdik. Seharusnya pegawai dengan mahasiswa mempunyai hubungan yang baik.

Alhamdulillah, rasanya sudah selesai saya membicarakan topik yang mana membincangkan tentang di manakah letaknya keadilan? Keadilan letaknya di bahu kita masing2 bahkan setiap orang perlu adil terhadap diri masing2. Ini kerana kita semua akan dipertanggungjawabkan di hadapan Pencipta Alam ini, akan keadilan kita semua, pada Allah khususnya dalam mengabdikan diri kepada Allah s.w.t. sebagai khalifah Allah di atas muka bumi, maka bersediakan kita untuk bersoal-jawab di hadapan Allah kelak.

sama-sama kita muhasabah

Ubaidillah Al-Mishri
Kaherah, Mesir

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner