Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Sunday, 30 May 2010

SALAM IMTIHAN TEMAN2

REALISASIKAN KEJAYAAN KITA BERSAMA

sampai masa nanti...kita akan...

Bismillah-Alhamdulillah-Selawat...

Sedar tidak sedar, sekarang telah masuk musim imtihan. Salam imtihan ana ucapkan kepada semua khusus buat teman2 di Mesir ni. Semoga diberi kelapangan hati oleh Allah untuk menghafal, ketenangan ketika menjawab soalan, dan kejayaan selepas imtihan nanti, insyaAllah. Semoga Allah memberi segala kemudahan kepada kita sepanjang sesi imtihan ini berlangsung, dan semoga Allah melihat segala usaha kita dan memperkenankan doa/munajat kita, amin.

Sebagai seorang pelajar, imtihan itu merupakan suatu lumrah yang tidak dapat lagi dielakkan, mesti dilalui, mungkin para ulama' dahulu ujian yang harus mereka tempuh tidak seperti kita bahkan lebih dahsyat lagi. Jadi imtihan itu mengikut peredaran zaman, cuma mungkin sekarang, sedikit sebanyak ada campur tangan pihak barat, sehingga peperiksaan itu tidak lagi mampu melahirkan generasi ulama yang benar2 mewarisi sifat nabi s.a.w. Oleh itu, jangan sesekali kita jayakan misi mereka...

Macam mana tu? Begini, biarlah kita belajar semata-mata kerana mencari redha Allah dalam ingin menaikkan nama Islam di mata dunia, dan bukannya belajar untuk peperiksaan, sebaliknya peperiksaan itu salah satu daripada kayu pengukur setakat mana ilmu yang kita telah kuasai dan sijil atau pangkat seperti B.A., M.A, P.H.D. dan sebagainya, itu hanyalah sebagai kunci atau kunci untuk kita berhadapan dengan masyarakat dan berhujah dengan musuh2. Kerana, dengan yang demikian, hujah kita akan jadi lebih mantop.


Dan biarlah, hasil daripada kita belajar akan lebih mematangkan diri kita khususnya dalam berfikir, bagaimana cara untuk lebih mendekatkan diri kepada Allah, bagaimana mahu mencari redha Allah dalam sekalian perkara, dan apakah apa yang aku kerjakan sekarang bertepatan dengan ciri2 ahli syurga atau bagaimana? Biar soalan2 itu sentiasa bermain di benak fikiran kita ini, barulah dikatakan yang kita ini berjaya. Kerana satu perkara yang kita perlu tahu bahawa hidup kita ini juga imtihan, imtihan yang paling besar kerana...


Kerana apa? Kerana bila kita faham bahawa hidup kita di dunia ini adalah imtihan, ia akan menentukan status kita di akhirat kelak, amat rugi sekiranya kita fail, kalau fail di dunia kita cuma mungkin tiada pekerjaan, tiada kekasih, malu berhadapan dengan masyarakat dan sebagainya, tapi fail di akhirat akan buat penyesalan kita tiada berguna kerana kita bakal masuk ke dalam neraka, na'uzubillh min zalik, mohon perlindungan drp Allah akan hal2 yang demikian.


Apa yang mengarut ni? Bukan mengarut, perbicaraan kali ni menyentuh perkara dunia dan akhirat, sebagai muhasabah bersama, ana cuma mahu beringat, bahawa matlamat sebenar kita belajar, dan juga matlamat sebenar kita hadapi imtihan, dan belajarlah dengan apa yang kita belajar, itu kata kekunci yang sangat ana ingin tekankan, untuk sama2 kita praktikkan, praktikkan apa yang kita belajar, bukan selepas imtihan semua yang telah kita belajar dilupakan, lebih2 lagi mereka yang belajar ilmu agama seperti Al-Azhar dan lain2...


Kerana semua yang kita belajar itu akan dipersoalkan di akhirat kelak, kalau teman2 kita bukan di bindang agama seperti medik mungkin ilmu mereka itu untuk maslahah dunia hari yang juga membawa kepada halatuju Islam dan akhirat. Jadi kita semua adalah pejuang, dan sama2 lah kita berjuang, tidak kira di bidang mana kita berada, baik perubatan, baik pengajian agama, baik kejuruteraan, baik kesasteraan dan sebagainya, dan terlebih lagi mereka2 yang belajar agama, semoga Allah memelihara kita semua, amin.


Tujuan penting...
Ingatlah kejayaan yang bakal kita kecapi juga bertujuan untuk membalas jasa guru2 kita yang berjasa, begitu juga ibubapa kita yang banyak berkorban harta/tenaga/kasihsayang semata-mata untuk melihat kejayaan kita akan datang, yang mana sedang kita perjuangkan sekarang. Kejayaan yang kita sedang usahakan ini juga untuk mendapatkan kehidupan yang baik bersama keluarga yang bakal kita dirikan, untuk isteri dan anak2 yang tercinta, dan yang paling besar untuk Islam yang kita junjung tinggi, untuk mengalahkan cendekiawan2 kafir. Sekian, wassalam...SALAM IMTIHAN> SAMA2 REALISASIKAN KEJAYAAN KITA BERSAMA- AMIN

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner