Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Saturday 22 August 2009

Diari Peribadi

Terima kegagalan dengan redha

Mohd Ubaidillah bin Deraman, anda gagal untuk naik ke Tahun 2 Kuliah Usuluddin, dan anda sangkut 6 subjek,” itulah yang diumumkan oleh Tuan Misbah. Pada awalnya ana terkejut juga mendengar keputusan tersebut kerana tidak pernah aku jangkakan, namun apa yang boleh ana buat, keputusan dan keluar, redha dan pasrah sahajalah yang mampu ana lakukan buat masa sekarang.

Dan ana akur terhadap kegagalan yang ana perolehi itu adalah daripada kelemahan diri sendiri, dan bukan daripada sebab2 yang lain. Ana tidak akan cipta sebab yang membuatkan ana gagal tanpa jadikan ia sebagai satu strategi untuk cipta kejayaan mendatang, sebagaimana orang2 kebanyakan yang hanya mencari punca kegagalan demi mengatakan bahawa bukan dia sebab utama kegagalan tersebut.

Orang hanya tahu kata soalan susah, syeikh syadid, syuun buat keje kalut, syeikh tak beri muqarrar, muqarrar terlalu banyak dan lain2. Kalau nak cari sebab, 1000 boleh beri, jadi apa yang perlu kita buat sekarang? Tidak lain dan tidak bukan, perbaiki diri kita mulai sekarang, itu yang lebih baik, jadikan kegagalan itu medan untuk cipta kejayaan. Mungkin Allah akan memberikan kejayaan untuk ana pada masa akan datang.

Kegagalan ini sudah ditentukan oleh Allah, dan ana yakin bahawa di sebalik kegagalan tersebut pasti ada hikmah yang tersirat. Mungkin Allah mahu menyedarkan diri yang lalai ini agar sentiasa ingat bahawa pentingnya usaha, doa dan tawakkal dalam setiap keputusan. Menjaga hubungan dengan Allah adalah suatu kewajipan dan bukan ketika ada hajat sahaja. Belajar bukan untuk peperiksaan, tapi bersedia untuk hadapi peperiksaan.


Ana juga mohon jutaan kemaafan kepada teman2 yang begitu mengharapkan kejayaanku, tidak dilupakan juga senior2 yang sentiasa bersangka baik terhadap keputusan yang bakal ana perolehi, dan terlebih lagilah buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), yang sentiasa mengharapkan yang terbaik untuk diriku. Inilah hasil yang ana perolehi.

Maafkanlah daku wahai ibu(arwah), ayah, Kak Long, kakak2, abang2, dan Pa & Ma(keluarga angkat) serta keluarga sekalian. Apa yang Mie(nama glamourku) harapkan ialah doa kalian, maklumlah di Bumi Mesir ni terlalu banyak ujian, cubaan dan halangan yang terpaksa ditempuhi, moga2 Mie dikurniakan kesabaran dan ketabahan.

Duhai sahabat2, apa yang mampu ana harapkan daripada sahabat2 sekalian adalah tidak menyisihkan ana daripada kehidupan kalian, dan kalian dapat terima kelemahan yang ada pada diriku yang dhaif ini. Dan apa yang kurang itu akan ana cuba perbaiki mulai sekarang, sedikit demi sedikit, moga Allah permudahkan.

Akhirnya, apa yang ana nak kata di sini, sijil tetap penting walau apa yang bakal menimpaku, tapi sijil bukan matlamatnya. Sijil hanya sebagai wasilah untuk berhadapan dengan dunia intelektual hari ini dan ilmulah matlamat yang utama untuk berhadapan dengan masyarakat dan musuh2 agama. Ana juga bercita2 untuk belajar bukan setakat B.A sahaja bahkan sampai PHD. Tapi apa yang dilalui sekarang bererti makin lambatlah ana pulang untuk berjuang di Malasysia.

Apa2 pun, ana juga mengharapkan agar sahabat2 sekalian doakan ana agar terus istiqamah dalam “dunia ilmu” ini. Semoga kegagalan yang ana dapat ini tidak menghalang ana untuk terus belajar dengan lebih tekun, untuk beribadat pada Allah, untuk terus berdakwah dan sebagainya. Apa yang ana tahu cuma satu sahaja, hidupku adalah untuk Islam, dan matiku juga untuk Islam. Aamin…

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner