Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Thursday, 20 August 2009

Diari Peribadi

Hilangnya 2 permata

Berdamping dengan guru atau ulama adalah suatu nikmat yang sangat indah. Barakah yang dijanjikan Allah dan RasulNya menjadikan lebih yakin untuk berdamping dengan mereka. Ucapan, nasihat dan teguran yang keluar dari mulut mereka adalah mutiara yang harus kita kutip, jika tidak kita akan terus lalai dengan warna-warni dunia. Kini kami kehilangan 2 permata yang sangat berjasa terutama sebagai rujukan dalam bidang Fiqh iaitu Syeikh Khairul Anuar dan Syeikh Syed Abdul Kadir Al-Joufrey.

Hilangnya kedua-dua tokoh di atas sedikit menyedihkan kami selaku pelajar2 yang belajar dengan mereka berdua. Tak sanggup melepaskan pemergian tuan guru berdua, namun kami terpaksa redha dengan ketentuan Tuhan. Buat pengetahuan sahabat2 sekalian, Al-Fadhil Syeikh Al-Joufrey telah pulang ke Malaysia pada 16 ogos lalu. Beliau yang telah tamat pengajian di Universiti Maftuh, Mesir dalam bidang Fiqh di peringkat Master pulang untuk berkhidmat di Malaysia sebagai pejuang Islam.

Begitu juga dengan Ustaz Khairul Anuar yang telah menamatkan pengajaran beliau di dalam Madrasah Imam Syafie. Beliau terpaksa berhenti untuk bersiap sedia menghadapi imtihan yang bakal menjelang tidak lama lagi. Bagi ana, pengajaran yang disampaikan oleh mereka berdua amatlah mantap kerana masing2 mempunyai pengalaman dan ilmu yang luas. Teramat rugilah bagi mereka yang tidak menghadiri kelas mereka berdua.

Terima kasih banyak2 atas jasa guru2 kerana mencurahkan ilmu kepada kami semua. InsyaAllah, kami akan paterikan segala pesanan, nasihat dan pengajaran yang diberikan dalam kehidupan kami seharian. Hanya doa dan ucapan syukran sahajalah yang mampu kami ungkapkan kepada guru berdua, semoga diberkati Allah selamanya. Dan secara peribadi, tarikh 16 ogos ini adalah tarikh keramat yang tidak dapat ana lupakan, kehilangan 2 buah permata berharga, moga kita dipertemukan lagi satu hari nanti.

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner