Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Saturday 22 August 2009

Diari Peribadi

Tahniah buat sahabat2ku

Kamal, Naqiu, Wais, Faris, Fahim, Izzuren, Syed, Ubai adalah 8 orang sahabat. Persahabatan kami selama menempuh STAM di sekolah tercinta, itulah yang mampu ana ungkapkan, dan kami sudah nekad untuk datang ke Mesir. Sekolah Menengah Agama Atas Sultan Zainal Abidin, Batu Burok itulah nama sekolah tercinta kami.

Namun, apabila kami dapat keputusan STAM, kumpulan kami berpecah, satu group ke Universiti Sains Islam Malaysia dan satu lagi ke Universiti Al-Azhar, Mesir. Yang datang ke Mesir hanyalah 6 orang iaitu Kamal, Naqiu, Wais, Faris, Fahim dan ana sendiri. Kami dah sepakat untuk tinggal bersama di Kaherah, namun salah seorang sahabat kami bertukar ke Dumyat.

Walaubagaimanapun kami tetap 6 orang sahabat. Dan baru2 ini keputusan peperiksaan tahun 1 keluar. Semua sahabatku dapat naik tahun, tapi ana terpaksa bertapak di tahun 1 lagi sekali. Kalau diperhatikan, ana sentiasa pelik dan ganjil berbanding sahabat2 ana, ketualah katakan. Jadi sukalah ana ungkapkan di sini khas buat sahabat2ku. Tahniah diucapkan atas kejayaan kalian.

Meskipun Jayyid Jiddan yang ana targetkan tapi Rasib Jiddan. Astaghfirullah. Mungkin ada sesuatu yang telah ana lakukan sehingga Allah menguji ana sedemikian rupa, kalau masa STAM dulu ana bajet tak dapat datang ke Mesir, tiba2 dapat Jayyid, itu yang dapat datang ke Mesir ni. Apa yang ana rasa tidak baik Allah beri baik, dan bila ana rasa dapat baik Allah beri sebaliknya, pasti ada hikmahnya.

Kepada semua pembaca blog, andaikata ana ada melakukan kesilapan dengan sahabat2 sekalian, mohon jutaan kemaafan, dan halalkanlah makan minum yang pernah kalian hidangkan @ belanjakan. Dan kalau ana ada hutang mohon tuntut segera, agar segala halangan untuk terima ilmu hilang. Buat keluarga, sentiasalah doa buat anakanda di sini agar diberkati Allah selalu.

1 comments:

Unknown said...

sabar la.. pasti ada hikmah... dah mantop pun...
"Kami dah sepakat untuk tinggal bersama di Kaherah, namun salah seorang sahabat kami bertukar ke Dumyat."
ayat ni sedikit menguji....

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner