Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Friday, 7 August 2009

Al-Mauizoh Min Akhy

1)Niat yang ikhlas

Ikhlaskan dirimu kerana Allah dalam segala ibadat dan amalanmu
- demi mendapat keredhaan Allah


Niat merupakan elemen yang paling penting daripada elemen2 yang lain, bahkan nasihat ulama yang mula2 pasti niat yang ikhlas, begitu juga kalau kita teliti, kebanyakan kitab2 para alim ulama, mereka meletakkan hadith tentang niat dan kalam2 mereka pasti menyuruh kita mengikhlaskan diri kerana Allah. Ini menunjukkan kepada kita betapa niat memainkan peranan yang penting dalam kehidupan kita untuk sampai kepada Allah s.w.t. Kita semua mengetahuinya, lawan kepada ikhlas adalah riya’.

Riya’ menjadikan amalan kita kosong seolah2 kita tidak pernah mengerjakannya. Umpama orang yang tekun bekerja, tiba masa untuk terima gaji majikan tidak memberinya. Macam mana agaknya perasaan kita ketika itu, sudah tentu kecewa yang teramat sangat. Begitulah yang berlaku kepada seorang lelaki bilaman dia dibangkitkan oleh Allah di padang mahsyar, dia dimasukkan ke dalam neraka sedangkan di dunia dahulu dia tekun dalam mengerjakan ibadat kepada Allah. Oleh sebab dia riya’ maka amalannya itu jadi sia2.

Persoalan ikhlas ini dibahas oleh banyak alim ulama. Namun ana berkenan dengan ungkapan yang diungkap oleh ahli sufi dari Negara Mesir iaitu Zunnun Al-Misyri. Untuk mengenal diri kita ini ikhlas atau tidak, beliau menyebut bahawa tanda2 kamu ikhlas adalah:

1)Kamu merasa sama ketika dipuji mahupun dikeji.
-jangan kita harapkan pujian dan jangan pula kita bersedih tatkala kita dikeji

2)Kamu lupa akan kebaikan yang telah dilakukan.
-kita tidak mengungkit kebaikan yang kita lakukan melainkan untuk menggalakkan orang lain

3)Kamu tidak mengharapkan ganjaran melainkan di akhirat.

-kita tidak mengharapkan dunia atau popularity sebaliknya pahala dan syurga semata-mata

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner