Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Saturday 11 July 2009

Berdebar rasanya....

Keputusan peperiksaan makin dekat, debaran hati pun makin kuat seolah-olah tak sanggup nak menghadapi saat tersebut. Itulah yang berlaku dan seringkali menyelubungi kita yang bergelar sebagai pelajar yang telah selesai menghadapi peperiksaan. Itu jugalah yang berlaku bilamana kita tidak menjawab dengan baik atau jawapan kita tidak begitu memuaskan atau sekadar biasa-biasa sahaja, lebih-lebih lagi bila dibandingkan dengan kesungguhan rakan-rakan kita yang lain.

Kalau kami di sini(Universiti Al-Azhar) sangat malu dengan kesungguhan adik-adik medic yang sangat mengambil berat tentang apa yang mereka pelajari sehingga memperoleh keputusan yang sangat cemerlang baru-baru ini. Kesemua daripada mereka berjaya untuk naik tahun, macam mana pula nasib kita. Semoga nasib kita sama seperti mereka yang berjaya….amin

Kita sebagai pelajar pengajian Islam patut malu dengan kesungguhan mereka berbanding kita semua dan mencontohi apa yang ada pada mereka dan sama-samalah kita aplikasikan dalam kehidupan kita pada masa akan datang. Keseriusan dalam belajar itu penting, bukan semata-mata untuk peperiksaan dan untuk mencapai kejayaan hendak usaha itu dimulakan dari awal lagi dan bukannya menjelang peperiksaan.

Berlainan pula dengan mereka yang sememangnya menjawab dengan bersungguh dalam peperiksaan yang lalu. Sememangnya mereka sudah bersedia dan tidak sabar-sabar untuk menanti keputusan tersebut. Ini menunjukkan bahawa keyakinan mereka terhadap apa yang telah mereka usahakan tapi awas, jangan terlalu overconfident, nanti timbul permasalahan lain pula. Sebab itu pentingnya tawakkal sebagai maqam yang terakhir.

Secara kesimpulannya, jika kita muhasabah diri kita semua, kita akan dapati seolah-olah kita sebagai pelajar pengajian Islam tidak beramal dengan apa yang kita pelajari. Kita kena akui bahawa usaha adalah kunci untuk berjaya, bukan tawakkal semata-mata. Usaha hendaklah dengan segala kesungguhan, kemudian disertai dengan doa yang penuh keikhlasan dan akhirnya tawakkal dengan penuh kesabaran terhadap apa bakal Allah s.w.t. kurniakan kepada kita. Itulah jalan-jalan ulama kita gariskan dan bukan tawakkal semata-mata tanpa pernah ada usaha.

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner