Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Friday 31 July 2009

Al-Mauizoh Min Akhy

Muqaddimah Al-Mauizoh Min Akhy

Salam sahabat2 ziarah sekalian. Kali ini dan akan datang insyaAllah, ana akan bincang mengenai Al-Mauizoh Min Akhy pengajaran daripada saudaraku. Ana merasakan sangat penting kita membincangkannya kerana nasihat2 tersebut dihimpun daripada sekalian para alim ulama dan dihimpun menjadi satu yang ana namakan Al-Mauizoh Min Akhy. Semuanya mengandungi 15 nasihat, dan setiap nasihat ana akan cuba sentuh, bincang dan berkongsi dengan sahabat2 sekalian secara bersiri. Oleh yang demikian nantikan 15 siri di ruangan blog ini, insyaAllah.
1)Ikhlaskan dirimu kerana Allah dalam segala ibadat dan amalanmu
- demi mendapat keredhaan Allah

2)Berkawanlah dengan sahabat yang baik akhlaknya dan banyak ilmunya
- supaya engkau mendapat manfaat daripadanya
3)Jangan biarkan dunia mempengaruhi hidupmu daripada akhirat
- kerana dengan akhirat pasti dikau akan mendapat dunia

4)Dekatkanlah dirimu dengan majlis ilmu dan orang yang berilmu
- supaya kamu terlepas daripada belenggu kejahilan
5)Pastikan dirimu sentiasa dalam keadaan berwudhu'
- agar hidupmu berkat dengan adanya wudhu'

6)Lakukanlah ibadat solat dengan khusyuk dan sempurna
- kerana solat merupakan kunci kepada ibadat dan kehidupan

7)Berbuat baiklah kepada kedua ibubapa
- untuk mendapat keredhaan di dunia dan akhirat
8)Hargailah setiap masa yang ada
- agar dikau tidak menyesal di kemudian hari
9)Jagalah lidahmu agar dirimu tidak binasa
- kerana lidah tidak bertulang dan ianya bebas bergerak

10)Perbanyakkanlah ibadat sunat dalam kehidupanmu
- untuk menampung kekurangan ibadat fardhumu

11)Perbanyakkanlah membaca Al-Quran dan biarkan ianya berterusan
- demi mendekatkan dirimu dengan Allah
12)Elakkanlah daripada berselisih faham yang memutuskan silaturrahim
- kerana syaitan akan cuba sedaya upaya untuk memisahkanmu
13)Hindarilah perbuatan yang sia-sia
- kerana ia adalah maksiat kepada Allah
14)Jangan lihat pada kekurangan orang lain tetapi lihatlah pada kelebihannya
- supaya kamu tidak berasa riya' dan putus asa
15)Perbanyakkanlah sedeqah dalam urusan agamamu
- kerana ia menyucikan dirimu daripada dosa

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner