Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Friday 24 July 2009

Jangan Hina Ulama’

Berhati-hati, jangan sampai kita menghina mereka

Ketahuilah barangsiapa yang menghina ulama maka dia telah menghina Nabi s.a.w. Ulama adalah pewaris para anbiya’, kerana tugas mereka meneruskan perjuangan Nabi s.a.w. iaitu menyebarkan dakwah Islam agar mengesakan Allah s.w.t. Maka terkutuklah manusia yang bermain-main dan mempersendakan ulama kerana merekalah yang membawa sinar cahaya Islam selepas kewafatan baginda s.a.w.

Kedudukan ulama’ sangat mulia di sisi Allah s.w.t. Oleh itu, jangan sesekali kita memperkecilkan kewibawaan mereka apatah lagi menghina, mengutuk dan mencerca mereka dengan tuduhan yang tidak berasas. Bahkan termaktub di dalam hadith bahawa Nabi s.a.w. melarang kita daripada menyakiti hati orang kafir zimmi, inikan pula alim ulama kita. Tidak dinafikan bahawasanya mereka tidak terlepas daripada melakukan kesilapan, kesalahan dan juga dosa, tapi semua itu tidak boleh kita ukur dengan batang tubuh kita.

Ilmu dan ibadat kita setara mana kalau nak dibandingkan dengan mereka, setakat tahu basuh berak boleh la, itupun nasib baik tahu, kalau tidak, berlumuranlah dengan najis, panggil engkau “tahi”(najis) lagi bagus, tak sedar diri. Maafkan ana sahabat2 sekalian sebab menggunakan kalam yang agak kasar sedikit, bukan apa sahabat2 sekalian, ana geram dan rasa nak naik angin jer bila teringat dekat blog ni, masih panas di telinga ni http://pasvspas.blogspot.com/

Mana tak marahnya sahabat2 sekalian, tak berhati perut langsung tuan punya blog ni, tak ada rasa hormat dan adab dengan para alim ulama, agaknya dia tak belajar, boleh jadilah. Dalam blog ni dian hina ulama kita iaitu Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dan Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat. Kedua-dua tokoh tersebut bukan sembarangan orang, bahkan dunia mengiktiraf ketokohan mereka sebagai ulama, begitu juga dengan guru2 di Al-Azhar dan ulama2 lain, senang2 pula dia tuduh ulama kita sesat dan kafir. Siapa kita???

Tok Guru tidak pernah memusuhi sape2 hatta parti lawan sekalipun, tapi mereka hanya memperjuangkan kebenaran sebagaimana yang dituntut oleh Allah dan Rasulnya sahaja. Kalau parti lawan telah melaksanakan segala tuntutan tersebut tiada guna kita melawan mereka sebaliknya kita akan menyokong mereka, ini yang ana dengan daripada dua orang Tok Guru kita. Bahkan Tok Nik merasa hairan kenapa UMNO tidak mahu ikut Islam seluruhnya, itu sahaja yang kita nak tahu…kenapa dan kenapa dan kenapa???

Lagipun Tok Guru tak pernah bermaksudkan sedemikian tentang Allah turun dari langit. Sebenarnya kita tak faham secara menyeluruh dan apa yang dimaksudkan Tok Nik yang sebenarnya, dan kita terlalu cepat membuat andaian lalu menghukum mereka dengan tidak seadilnya. Kita bimbang kalau suatu hari nanti Allah tunjuk balasan atas perbuatan kita menghina mereka, kerana kita perlu tahu bahawa ulama adalah pewaris para anbiya’ dan orang yang paling dekat dengan Allah s.w.t.

Doa mereka maqbul


Adalah doa alim ulama ini lebih dimaqbulkan Allah daripada hamba yang sentiasa lalai seperti kita ni. Dan kasih sayang serta rahmat Allah lebih hampir kalau nak dibandingkan dengan kedudukan kita sekarang, itu perlu diakui, kerana itulah hakikat yang sebenarnya. Jadi sedarlah sahabat2 sekalian dan bertubatlah sebelum terlambat kerana azab Allah itu tiada dapat diduga, tapi yang pasti ia akan datang kepada mereka2 yang fasiq lebih lagi fasiq kepada ulama.

Satu lagi sahabat2 sekalian, kita bimbang kalau2 ulama tidak redha terhadap apa yang kita sebarkan atau fitnahkan samada melalui kata2 atau tulisan2, mudharat datang tanpa kita mampu mengatasinya melainkan penyesalan yang tiada berkesudahan. Oleh itu, sama2 lah kita menjaga adab kita dengan alim ulama kita agar hidup kita sentiasa di bawah rahmat Allah dan redhaNya.0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner