Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Sunday, 8 March 2009

Muqaddimah


Assalamualaikum w.b.t….

Selamat datang ke laman blog ana yang baru ini sebagai pemula kepada wasilah ataupun satu cara untuk berkongsi pendapat, pengalaman dan masalah yang khususnya berkait rapat dengan ummat Islam di Palestin dan ummat Islam di dunia umumnya…

Sebelum itu, sudilah ana memperkenalkan diri ana terlebih dahulu supaya dapat kita mengenali antara satu sama lain. Nama sebenar Mohd Ubaidillah Bin Deraman Bin Mohd Arshad Bin Musa. Lahir pada tanggal 11 April 1989 di Hospital Dungun. Tinggal di Kg. Bukit Chatak II, Dungun. Merupakan anak yang ke-14 daripada 14 orang adik-beradik. Kesemua mereka sudah berumahtangga dan ana masih lagi bujang yang berusia 19 tahun. Gemar menaip artikel-artikel yang berkaitan agama dan bercita-cita menjadi pejuang Islam yang diredhai Allah, amin. Idola masa kini adalah As-Syahid As-Syeikh Ahmad Yassin kerana beliau berani dan berjiwa kental dalam menegakkan kalimah Allah atas muka bumi ini serta tidak takut kepada musuh Islam (Israel-Yahudi).

Mendapat pendidikan awal di Sek. Keb. Pusat Dungun bermula 1996-2001. Kemudian menyambung pendidikan menengah rendah di Sek. Men. Agama Sultan Ismail Dungun pada tahun 2002-2004. Seterusnya menyambung pelajaran di Sek. Men. Agama (Atas) Sultan Zainal Abidin, Batu Burok, Kuala Terengganu pada tahun 2005-2007. Kemudian berpindah ke Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri Terengganu, Padang Midin satu-satunya tempat pengajian di Terengganu yang penuh ketenangan dan keberkatan. Kemudian bertukar arus ke Kolej Teknologi Islam Antarabangsa, Melaka Kota Bersejarah. Dan akhirnya ke Universiti Al-Azhar, Kaherah, Mesir dalam bidang Usuluddin pada September 2008. Dan sekarang masih lagi menuntut di Al-Azhar.

Ana sudi dikomen mahupun ditegur ataupur dikritik jika terdapat sebarang kekurangan atau cacat cela yang terdapat pada blog ana ni atau apa-apa karya ana yang terpesong daripada manhaj yang sebenar maklumlah kita sebagai hamba Allah yang biasa tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan dan dosa…

Sabda Nabi s.a.w.:
كل إبن ءادم خطاء وخير الخطائين التوابين...
“Setiap anak adam itu melakukan kesilapan(dosa) dan sebaik-baikkesilapan(dosa) itu adalah dengan bertaubat(kepada Allah s.w.t.).

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner