Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Saturday 11 July 2009

Wahai Palestin

Syeikh Ahmad Yassin

Jarang orang membicarakan tentang tokoh ini dan asal negara tokoh ini (Palestin). Ana mengambil insiatif ini untuk berbicara dan berkongsi info dengan sahabat sekalian tentang Palestin, dan ana mohon tunjuk ajar.

Nama sebenar beliau adalah As-Syahid As-Syeikh Ahmad Yassin. Beliau dilahirkan pada 1938 di Desa Juroh Asqolan. Beliau dibesarkan di sana sehinggalah pada tahun 1948, ketika pendudukan pengganas Yahudi ke atas Palestin, beliau dan keluarganya terpaksa berhijrah ke semenanjung Ghaza.

Pada tanggal 1964 beliau berangkat ke Universiti Ain Shams, Mesir untuk menyambung pelajarannya tetapi tidak sampai ke hujungnya apabila beliau dipenjarakan oleh kerajaan Mesir atas penglibatan beliau dalam Ikhwanul Muslim selama sebulan pada tahun 1966. Disebabkan itu, beliau dihantar pulang ke Ghaza.

Sekembalinya di sana, beliau bergerak aktif sebagai pejuang tanah air bagi memperjuangkan kemerdekaan Al-Aqsa sehingga tertubuhnya Gerakan HAMAS yang berjaya menakutkan dan menggentarkan musuh Islam iaitu rejim zionis laknatullahi alaihim.

Kehebatan beliau membawa kepada cubaan membunuh oleh Israel yang ketika itu diperintah oleh Ariel Sharon. Cubaan bunuh ke atas beliau pada kali pertama gagal namun dicubanya pula pada kali yang ke-2 selepas beberapa bulan. Kali ke-2 taqdir Allah telah menentukan segala-galanya, beliau dijemput oleh Allah pada hari isnin, 22 Mac 2004 ketika beliau keluar dari Masjid Al-Mujama’ Al-Islami setelah selesai solat subuh.

Walaupun jasad beliau sudah tidak ada, roh semangat juang itu tetap terus mengalir dalam jiwa kaum Muslimin. Gugurnya beliau akan lahir 100 semangat Syeikh Ahmad Yassin dalam jiwa bayi-bayi yang baru lahir. InsyaAllah…

Rakyat Palestin terkorban

Boleh dikatakan setiap hari ada sahaja saudara kita Palestin yang mati syahid. Tidakkan kita semua merasa sedih dengan matinya saudara kita di sana. Mereka hidup dalam keadaan tidak pernah aman sedangkan kita pula yang berada di zon yang selesa lalai dengan kenikmatan hidup yang sementara. Serendah-rendah martabat kita untuk membantu ummat Palestin ialah dengan mendoakan kemenangan mereka yang akan menjadi kemenangan ummat Islam seluruhnya. Walaubagaimanapun syurga sudah pasti buat mereka semua, kita yang tidak tahu ke mana bakal dituju hendaklah sama-sama melakukan perubahan diri kita.

Tangisan mereka (kanak-kanak Palestin)

Tidakkah kalian mendengar suara tangisan mereka. Tidakkah kalian merasa seolah-olah mendengar tangisan seorang adik yang pilu kesedihan. Dia berkata:

Ayah! Mereka kata engkau adalah penjenayah(penjahat),
Padahal sebenarnya engkau bukan penjahat,
Ayah! Mengapa mereka jauhkan aku darimu,
Mereka menangkapmu tanpa beri kesempatan kepadamu untuk menciumku meskipun hanya sekali atau mengusap air mata ibu,
Ibu! Aku melihat air mata di kelopak matamu setiap pagi,
Apakah Palestin tidak berhak diberi pengorbanan?
Setiap hari aku bertanya kepada matahari,
Ibu! Apakah ayah akan kembali pada suatu hari,
Ataupun dia akan pergi buat selamanya sampai hari qiamat,
Atau dia akan mengusap air mata ibu yang terus meniti setiap hari?
Wahai ayah! di manakah engkau?
Oooh...bayi-bayi yang dijajah,
Kini telah datang hari raya baru setelah hari raya tahun lalu,
Dan bayi-bayi baru pun terlahir setelah bayi yang itu lahir,
Dan para syuhada' berguguran setelah gugurnya syahid-syahid yang lalu,
Sedangkan ayah masih disembunyikan di sebalik jeruji besi,
Dalam sel penjara mengerikan yang tidak layak dihuni manusia,
Manakah hari kemenangan dan kehancuran penjara-penjara besi itu?

Malulah kalian(3x)...Aku mahu ayah pulang....

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner