Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Saturday, 1 January 2011

Tahniah dari Al-Faqir

Calon2 Pimpinan PMRAM akan datang


Assalamulaikum w.b.t.
Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, hanya padaNyalah segala kekuasaan yang kekal lagi perkasa, dan Dialah Raja kepada segala raja2, hanya kerajaanNya sahajalah yang kekal, hanya Dialah yang mampu menaikkan seseorang dan menjatuhkan seseorang, selawat dan salam buat junjungan baginsa Muhammad s.a.w., khalifah yang paling agung di zaman pemerintahannya, pembawa Rahmat kepada seluruh alam.

Tiada kesempatan waktu untuk Al-Faqir panjang kalam, cuma ucapan tahniah buat teman2 seperjuangan yang terpilih untuk dicalonkan sebagai kepimpinan PMRAM pada sesi akan datang, moga diberi kekuatan dan ketabahan dalam memikul amanah Allah ini, seterusnya dibalas oleh Allah di atas segala kebaikan. Apa2 pun jawatan yang kita pegang, kita harus ingat, matlamat utama kita untuk belajar di sini tidah harus disisihkan, meski banyak manapun tugas persatuan yang kita pikul.

Di sinilah perlunya ilmu yang bijak, terutama dalam membahagikan masa, ibadat untuk Allah, masa untuk mentelaah ilmu, dan tugas2 persatuan. Adalah jijik, jelek, dan buruk apabila seorang pemimpin samada di mana2 persatuan, BKAN, DPMM, mahupun PUSAT PMRAM, yang hanya memfokuskan persatuan dan mengabaikan Allah dan juga ilmu. Kononnya berhujahkan dalam persatuan, ada ibadah dan ilmu. Itulah kalam orang yang menipu tentang "hakikat".

Ramai dikalangan sahabat2 yang memperkatakan sedemikian, bagi Al-Faqir, itu adalah kebodohan dalam berkata-kata, kerna bercakap tanpa ilmu, dan cuba untuk melepaskan diri dengan hujah seperti itu, yang hanya boleh dimakan oleh anak2 kecil dan bukan diri seperti Al-Faqir, begitu juga kalam yang mengatakan seimbangkan antara persatuan dan belajar. Sebagai amaran, jangan lagi ada yang cuba mengempen kalam tersebut.

Al-Faqir Mohd Ubaidillah Al-Musawi
Mohon bimbingan/tunjuk ajar
Kuliyah Usuluddin, Kaherah

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner