Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Friday, 7 January 2011

IMTIHAN TELAH MENJELMA


Al-Faqir ingin menyusun pepasir di lautan yang banyak tak terkira, kerana ingin memohon kemaafan, betapa banyaknya kesilapan Al-Faqir terhadap sahabat2 sekalian, maklumlah Al-Faqir terpaksa mengundurkan diri buat seketika, bermula hari ini sehinggalah 25 Januari gara2 pelayaran “bahtera imtihan” yang akan berlayar tidak berapa lama lagi iaitu pada tanggal 8 Januari ini. Saya terpaksa berhenti menulis di ruangan blog peribadi ini, namun sahabat2 masih tetap boleh mengunjungi ruangan blog ini di artikel2 yang lampau.


Ataupun, sahabat2 masih boleh terbang ke gerbang blog e-tazkiirah dan juga cerita2. Moga2 dapat perkongsian ilmu yang berguna, insyaAllah, amin. Tapi Al-Faqir tetap akan mengetip, cuma artikel yang biasa yang berkait dengan subjek yang Al-Faqir lalui peperiksaannya. Sebagai contoh, esok (Sabtu-8 Januari) subjek “Khitobah”, setelah selesai je peperiksaan, Al-Faqir akan kongsi sedikit coretan tentang subjek tersebut, kot2 lah ada yang nak tahu.


Dan seterusnya hari selasa (11 Januari) subjek Ulum Quran, Sabtu (15 Januari) subjek Syubhat Hadith, Selasa (18 Januari) subjek Falsafah, Sabtu (22 Januari) subjek Ilmu Mantiq, dan terakhir hari Selasa (25 Januari) subjek Fiqh Muamalat. Ana harap sangat2 sahabat2 dapat mendoakan kejayaan Al-Faqir dan sahabat2 yang menghadapi ujian. Okey, di sini sahajalah entry Al-Faqir kali ini, semoga kita bersua lagi esok, setelah jam 2 petang waktu Mesir.


Sahabat2 sekalian, moga2 usaha kita sebelum ini, akan memperlihatkan hasil yang baik kelak. Dalam kesibukan last2 minit untuk imtihan, jangan sesekali kita lupa untuk beribadat kepada Allah seperti baca Quran, solat Dhuha, zikir selepas solat fardhu, selawat dan sebagainya, teramat hina dan rugilah kalau kita lupa untuk melakukan perkara tersebut semata-mata untuk berjaya. Padahal waktu yang dibutuhkan tidak terlalu lama, apa lagi semua itu juga punca kepada berjayanya seseorang Muslim. w’salam…


Sahabat2 “Study Group”: Imron, Redho, Syihab, Yudy,

Faza, Ariandy, Muslihin, Shams, Sandy,Fandy


Ya Allah!!! Jadikanlah Kami Ulama’2 yang Soleh, Jadikanlah juga Kami Ulama2 yang Faqih, Jadikanlah juga Kami Ulama2 yang Beramal dengan Amal, Dan Jadikanlah Kami Ulama2 yang Ikhlas dalam Memperjuangkan AgamaMu.


Ya Allah!!! Berikanlah Kami Kekuatan untuk Menghadapi Imtihan ini, dan Berikanlah Ketenangan kepada Kami ketika Berlangsungnya Imtihan, dan Berikanlah Kami Kejayaan yang Engkau Redhai setelah Imtihan…


Amin, Selamat Menempuh Imtihan khusus buat sahabat2 Al-Azhar.


Al-Faqir Mohd Ubaidillah Al-Musawi
Mohon bimbingan/tunjuk ajar
Kuliyah Usuluddin, Kaherah


0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner