Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Friday, 31 December 2010

Ziarah Maqam

Di Sebalik Ziarah Maqam bersama Teman2

Assalamualaikum w.b.t.
Alhamdulillah, segala puji bagi Tuhan sekalian alam, yang memiliki nama2 indah, dan yang menguasai hari pembalasan, dan Dialah Raja kepada sekalian raja, tidak lupa juga selawat dan salam kepada junjungan besar Baginda s.a.w., yang semoga kecintaan kita terhadap beginda menjadikan kita dikalangan orang yang bakal memperoleh syafaatnya di akhirat kelak, dan sejahteralah ke atas roh2 Auliya' Allah.

Kali ini Al-Faqir akan membicarakan tentang ziarah maqam, biasalah sekarang musim mahasiswa/wi khususnya daripada Malaysia dan Indonesia sibuk dengan ziarah maqam baik yang dianjurkan oleh oraganisasi2 atau ataupun sendiri2. Masing2 bertawassul semoga dipermudahkan imtihan dan diberikan kejayaan, amin. Mereka bertawassul kepada mereka2 yang benar jalan taqarrubnya dengan Allah.

Namun ada suatu yang silap pada sahabat2 kita, tatkala mereka mendatangi perkuburan auliya', mereka menganggap orang yang di dalam qubur dapat memberi manfaat. Ketahuilah bahawa orang yang di dalam qubur langsung tidak dapat memberi manfaat dan mudharat kepada kita melainkan Allah semata-mata. Itulah wujudnya golongan yang tidak ke kuliah, malas baca buku, tidur pekerjaanya, namun mengharapkan kejayaan dengan ziarah ini, silap2.

Terus kepada maqam2 yang berada di Kaherah, sebagai perkongsian dengan sahabat2 sekalian, sekadar maklumat yang Al-Faqir tahu, di sebalik tabir tokoh2 Auliya' pilihan Al-Faqir. Baru2 ini Al-Faqir pergi Jaulah maqam bersama family daripada Johor, kemudian bersama adik2 baru, dan terakhir pada 28/12/2010 hari Isnin bersama teman2 Indonesia. Beza bangat jaulah bersama teman2 Indonesia, dan rasanya inilah yang paling spesial. Nanti ana ceritaka di ziarah maqam II.

Apakah yang harus dilakukan tatkala menziarahi maqam Auliya' dan Ahli Bait Rasulullah?
1. Memberi Salam
2. Membaca Fatehah dan disedeqahkan kepada penghuni qubur
3. Membaca التحيات المباركات الصلوات الطيبات لله، السلام عليك أيها النبي ورحمة الله وبركاته، السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين.
4. Membaca قل هو الله أحد sebanyak 11 kali (paling sedikit 3 kali)

*Itulah sebagaimana yang diajar oleh Syeikh Yusri Sayyid Al-Azhari

5. Tidak bercakap perkara yang mengaibkan
6. Tidak gelak-ketawa atau bergurau senda
7. Menutup Aurat
8. Banyakkan berselawat

Di Mesir ini terdapat banyak maqam Ahli Bait Rasulullah daripada keturunan Saidina Hussain. Setelah peristiwa "Karbala", mereka2 ini dijemput oleh rakyat Mesir yang begitu menyintai dan menghormati keturunan Rasulullah, demi menjaga kesinambungan keturunan Rasulullah, merekapun berhijrah dan disambut dengan penuh penghormatan oleh rakyat Mesir ketika, sampai hari ini kecintaan orang Mesir terhadap Ahli Bait sangat luar biasa. Antaranya ialah maqam Saidina Hussain, Sayyidan Zainab, Saiyyidah Sukainah, Sayyidah Aisyah, Yahya As-Syabih dan banyak lagi.

Begitu juga dengam maqam2 Auliya', tidak terhitung bilangannya. Malahan berhampiran rumah Al-Faqir pun ada maqam Auliya'. Sebagaimana yang kita tahu, ulama' dan Auliya' terbahagi kepada dua:-

1. Ulama' atau Auliya' Mastur
-mereka yang tersembunyi kehebatannya, tidak diketahui sirahnya, padahal mereka sangat hebat, dan tidak pernah diriwayatkan kisah mereka meskipun ada. dan mungkin kerana kurangnya pergaulan mereka dengan masyarakat.

2. Ulama' atau Auliya' Masyhur
-mereka terkenal namanya, disanjung dan dihormati, banyak terzahir karamah2nya, dan banyak diriwayatkan kisah2 hidup atau sirah mereka, sering bersama masyarakat dalam dakwahnya.

Antara maqam2 Auliya' & Ulama' di Kaherah ini:-
1. Imam Hussain (cucu Rasulullah)
2. Syeikh Solah Jaafari (Keturunan Rasulullah)
3. Ibnu Hisyam (Ulama' Nahu yg lebih hebat dr Sibawaih)
4. Sultan Hanafi (Ulama segala bidang)
5. Imam Sya'rani (Ulama segala bidang)
6. Syeikh Ibrahim Ali Khowwas (Ulama Ladunni)
7. Imam Ar-Ramli (Ulama' Feqah)
8. Imam Ad-Dardir (Syeikh Al-Azhar)
9. Imam Hassan Al-Banna (Pengasas Al-Ikhwan)
10. Rabiatul Adawiyyah (Sufi Wanita versi Mesir)
11. Imam Zun-Nun Al-Mishri (Ulama' Sufi Terkenal)
12. Uqbah bin 'Amir (Pembantu Gabenor Mesir)
13. Saidina Amru bin Al-'Asr (Gabenor Mesir dan sahabat Nabi)
14. Imam As-Syafie (Pengasas Mazhab Syafie)
15. Imam Laith bin Said (Sezaman Imam Jaafar As-Sodiq)
16. Syeikh Ahmad Badwi (Bukan Ayah Pak Lah)
17. Ibnu Hajar Al-AsQolani (Pengarang Fathul Bari)
18. Syeikh Zakaria Yahya Al-Ansori (Murid Imam Syafie)
19. Ibnu Athaillah As-Saqandari (Pengarang kitab Al-Hikam)
dan lain2...

Nantikan cerita2nya berserta foto maqamnya di posting akan datang...
Sekian, wassalam...

Al-Faqir Mohd Ubaidillah Al-Musawi
Mohon bimbingan/tunjuk ajar
Kuliyah Usuluddin, Kaherah

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner