Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Thursday, 23 December 2010

Tahniah Adikku (Fauzi)

Coretan Khas Buat Seorang Adik

Assalamualaikum w.b.t.

Biodata Adikku:
Muhammad Fauzi, lahir pada 2/1/1995, berusia 15 tahun, belajar di sekolah Maktab Rendah Sains Kota Putra, Besut, Terengganu (MRSM KOPU). Tinggal di Kg. Kilang Kelapa Sawit, Sungai Tong, Setiu, Terengganu.

Alhamdulillah, segala puji bagi Tuhan sekalian alam, yang di sisiNya lah segala ketentuan, yang baik mahupun yang tidak baik, demikianlah Allah s.w.t. menguji hamba2Nya, selawat dan salam buat junjungan Muhammad s.a.w. yang telah mengajar kita semua erti syukur dan redha, melalui sirah hidup dan hadith baginda yang sampai kepada kita. Di kesempatan ini, ana meluangkan sedikit masa, khas untuk mengkalungkan tahniah kepada Si Adik yang telah berjaya dalam PMR dengan memperoleh 8A. Tahniah !!!

Buat adikku, yang telah bersungguh-sungguh dalam "study"nya, sekarang kamu telah perolehi hasilnya yang baik daripada penat-lelah kamu berusaha selama ini, begitu juga dengan doa dan sembahyang kamu, jangan kamu ingat bahawa kejayaan kamu adalah semata-mata datang daripada usaha kamu, sebaliknya semua itu adalah datangnya daripada Allah s.w.t. yang Maha Menyayangi hamba2Nya, itu yang perlu kamu ingat sampai bila2. Tiada kejayaan yang datang tanpa keredhaan atau keizinannya.

Seterusnya, janganlah kamu menganggap bahawa kamu adalah yang terbaik, sementara sahabat2mu yang gagal adalah rendah, hina dan sebagainya. Janganlah kamu membezakannya mahupun menyisihkannya daripada kehidupanmu, gara2 temanmu itu tidak setaraf kecemerlangannya berbanding kamu, padahal yang berjaya atau gagal itu hakikatnya sama sahaja di sisi Allah, yang membezakannya adalah iman dan taqwa kepada Allah.

Akhir sekali, jangan kamu lupa berterima kasih kepada kedua orang tuamu yang sangat banyak berjasa, sehingga kamu peroleh kejayaan sebesar ini, sudah tentu mereka tidak jemu, tidak penat dan tidak lelah mendoakan kejayaan untuk anak2nya termasuk kamu. Itu yang kamu harus pegang walau ke mana sekalipun kamu belajar, doa dan restu daripada orang tua. Kepada Pa & Ma, ubai ucapkan tahniah juga kerana adik Ji dapat 8A dalam PMR, semoga selepas ini Miyo pula yang dapat 9A1 dalam SPM bulan 3 ni, amin.

Tahniah buat semua di atas kejayaan Poji dalam PMR (8A). Tahniah buat Pa & Ma, Abang Nuar, Kak Nolah, Safwan, Amir, Miyo, Poji dan Adik Na.

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner