Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Friday, 12 February 2010

Alhamdulillah...Penulisan Bermula Kembali

Alhamdulillah, Selamat Sampai di Mansurah
Membuka Lembaran Baru Penulisan Siri II

Akhirnya dengan izin Allah sekitar 9.00 malam hari khamis, ana berjaya tiba di rumah pelajar2 Medic Mansurah dengan selamat. Setibanya di sini, ana berehat sambil bersembang dengan pelajar2 Mansurah, maklumlah sekian lama tidak sembang dan bertemu. Terubat jugalah kerinduan dapat lihat wajah mereka berseri-seri, semakin faham akan kehidupan di bumi Mesir ini. Ketika ana tiba di sini, tidak ramai yang ada kerana sebahagiaanya pergi ke Jaulah Sina dengan Persatuan Perubatan Mansurah.

Sebagaimana yang ana maklum, misi ana ke Mansurah selain daripada menziarahi pelajar2 Medic, ana juga bertujuan untuk menyiapkan penulisan kitab Al-Qisah siri II. Dan Alhamdulilllah, ana mulakan penulisan secara perlahan-lahan, semoga misi ini berjaya dengan berkat doa daripada sahabat2 Kaherah, syukran jazilan. Sekarang juga ana masih dan sedang setia dengan sambungan penulisan yang berbaki, moga2 dapat disiapkan, dan yang tinggal hanyalah penyusunan dan kemaskini kisah yang dikarang.

Sambil2 menulis, sambil2 bersembang dan bercandat serta bermesra dengan pelajar2 Medic Mansurah, menjadikan penulisan seronok tanpa bebanan, fikiran yang rungsing, menjadikan penulisan kali ini lebih menyeronokkan. Nampaknya keinginan untuk ke Alex semakin membuak-buak untuk bertemu kekasih yang dicintai lebih daripada akhowat2 Kaherah, jangan salah faham yer...Itulah dia Syeikh Ibrahim Al-Kattani bagi menyiapkan kitab hadith 40 untuk orang awam. Moga dipermudahkan, amin.

Rasanya setakat ni jer kot...penulisan sambil relaks atau santai...Ya Robb !!!

Ketika minda bertasbih...Hati mula terpacak...

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner