Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Wednesday, 16 September 2009

Bicara Ramadhan

Keistimewaan Ramadhan

Alhamdulillah, akhirnya ana terpanggil juga untuk berbicara mengenai kelebihan Ramadhan yang Allah kurniakan kepada kita, ternyata begitu banyak kurniaan nikmat yang Allah kurniakan kepada kita di bulan yang penuh barakah ini. Kalau kita hitung, nescaya tidak mampu kita menghitungnya. Lihatlah kepemurahan Allah kepada kita, adakah kita masih sanggup melakukan kemaksiatan kepada Allah setelah begitu banyak nikmat yang Allah anugerahkan. Hanya mereka yang hidup mata hatinya sahajalah yang menyedari hakikat ini.

Di bulan Ramadhan terlalu banyak keistimewaan dan peristiwa2 yang besar yang telah berlaku, akan ana bicarakan di bawah ini seringkas mungkin, yang penting mesej itu sampai kepada sahabat2 sekalian dan dapat sama2 kita hayati buat renungan bersama, insyaAllah.

Pahala digandakan
-di bulan Ramadhan, Allah telah menjanjikan pelbagai kelebihan untuk kita rebut sebagai bekalan kita ke alam abadi. Di bulan ini peluang untuk kita lakukan sebanyak mungkin amal kebajikan, ternyata ganjarannya berlipat kali ganda, sehingga 700 kali ganda banyaknya. Antara amalan yang diajar oleh Nabi ialah membaca Al-Quran, banyakkan berdoa, bersedeqah, solat tarawih, qiamullail, menjauhi perkara sia2, banyakkan melakukan amalan2 sunat dan banyak lagi.

Perang Badar Al-Kubra
-kemenangan di dalam perang Badar adalah suatu tanda keagungan Allah. Ternyata kita ni mesti bergantung seluruh kehidupan kita kepada Allah, dan bukan kepada makhluk atau apa2. Jika kita benar2 yakin dengan Allah, maka Allah akan bantu kita. Semua sedia maklum, bahawa Perang Badar berlaku dalam bulan Ramadhan, tentera Islam dalam keadaan lemah, cuma 313 orang sahaja, kelengkapan senjata pula tidak cukup, namun ternyata itu semua tidak menjadi halangan, bahkan Islam berjaya melawan tentera kafir yang ramainya 1000 orang dan mempunyai kelengkapan senjata yang cukup lengkap.

Pembukaan Kota Makkah
-setelah sekian lama Nabi Muhammad berjuang, tanpa ada putus asa, akhirnya Islam berjaya dibuka di Kota Makkah. Itulah hasil usaha Nabi dan orang Islam, dan itu jugalah hasil kebijaksanaan Rasulullah dalam menyelesaikan urusan2 yang banyaknya sehingga membawa kepada kemenangan Islam yang besar. Penaklukan Kota Makkah menjadi simbol perluasan kuasa Islam ke seluruh dunia. Sehingga hari ini kita melihat simbol kekuatan Islam itu masih terpacak dan terpelihara di hadapan mata kita dan ia menjadi kiblat kesatuan ummat seluruh dunia.

Turunnya Al-Quran
-tersebut dalam satu riwayat bahawa turunnya Al-Quran pada malam 17 Ramadhan. Turunnya Al-Quran dari Luh Mahfuz ke Langit Dunia . Ternyata Al-Quran itu sebagai kalam Allah yang dipelihara hingga kiamat, diturunkan kepada Nabi Muhammad, dan menjadi panduan dan hidayah kepada ummat Islam. Mulianya kalam Allah dapat kita lihat, bahawa Allah menurunkan Al-Quran pada bulan yang mulia dan kepada insan yang paling mulia. Tiada siapa yang dapat mengubah dan mampu menandingi kehebatan Al-Quran kerana Al-Quran di bawah penguasaan Allah itu sendiri.

Malam Lailatul Qadr
-malam inilah malam yang Allah janjikan ganjaran yang besar kepada hambanya, kelebihan yang Allah janjikan lebih baik daripada 1000 bulan bersamaan 83 tahun. Namun tiada siapa yang tahu dan dapat mengetahuinya malam istimewa tersebut, melainkan Allah dan mereka2 yang dipilih oleh Allah sahaja, ternyata Allah benar2 ingin menguji hamba2nya agar ikhlas dalam melakukan ibadat di malam tersebut. Allah juga menjanjikan doanya dimakbulkan oleh Allah dan darjatnya ditinggikan, subhanallah, apa lagi yang kita mahu, hanya itu sahaja yang membantu kita untuk mendapat akhirat iaitu syurga yang abadi.

1 comments:

AiMaN said...

Salam Perjuangan...
Alhamdulillah...terima kasih ya sahabat...
fakta ý mmg bermanfaat utk di hayati...
m0ga ALLAH s.w.t masih memberi kesempatan kepada hambaNya ý mengharap kan ganjaran di bulan Ramadhan akan datang...Insya'ALLAH...Amin.

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner