Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Sunday, 24 January 2010

Kekejaman Puak Kristian

Berita yang menyayat hati Penulis
Ummat Islam dizalimi di Nigeria dan Ambon


Salam pertemuan kepada sahabat2 blogger sekalian dan juga ahli yang dicintai. Terima kasih atas sokongan dan dokongan sahabat sekalian. Meskipun sekarang musim peperiksaan dan saya bakal menempuhinya pada hari Rabu ini InsyaAllah, namun saya tetap akan berkarya, berkarya bukan merugikan kita atau mengurangkan ilmu kita atau menyebabkan kita gagal dalam peperiksaan bahkan dapat menambahkan lagi ilmu kita dan menjadikan kita lebih tenang kerana dapat meluahkan apa yang terbuku di hati.


Kali ini posting saya berkisar tentang ummat Islam yang ditindas dengan kejam di Nigeria, Negara Islam yang kita selalu kata Negara korup, Negara mundur, namun majoriti di sana adalah ummat Islam, saudara kita sahabat2 sekalian. Meskipun mereka dari golongan yang berkulit hitam, namun aqidah mereka suci, bersih dan putih iaitu Islam, dan Islam tidak membeza-bezakan warna kulit, di sisi Allah taqwa adalah segala-galanya.


Saya tiba2 terpanggil untuk menulis artikel yang bagi saya sangat penting untuk dikongsi dan diketahui oleh ummat Islam, mungkin kesibukan masa kita dengan benda2 lain seperti YM, Facebook, blog2, web2, friendster sehingga kita leka dan lupa pada saudara2 seIslam kita yang ditindas dan dibunuh dengan kejam. Mujurlah seorang sahabat blogger saya menyedarkan saya dengan menghantar address tentang berita panas ini.


Al-Kisah…(Berita)


Laporan Human Right Watch melaporkan bahawa ummat Islam di Nigeria dibunuh dengan kejam oleh puak Kristian. Krisis ini hampir sama dengan apa yang berlaku kepada ummat Islam di Ambon dan Bosnia. Kerajaan Nigeria sekarang sudah di kuasai oleh kelompok kristian PDP People Democratic Partu dibawah slogan liberal demokrat dan yang terbaru 150 penduduk Islam di Kuru Karama dekat dengan bandar Jos di bunuh beramai ramai dengan sangat kejam oleh penduduk Kristian.Bayi di cincang dan kanak kanak di bakar. Pada pukul 10 am 19 January 2010 , ummat Islam Kuru karama di kepung oleh penduduk Kristian Fanatik dari kawasan berhampiran dengan bersenjatakan senapang, parang dan besi. Dengan secepat kilat mereka membunuh apa yang dapat mereka bunuh dan membakar rumah2 ummat Islam . Kanak2 yang bertempiaran lari di cantas dengan parang . Mayat wanita ,lelaki dan kanak2 di campak ke dalam perigi dan ada yang menjadi abu dibakar termasuk mereka yang berada di masjid yang mencari perlindungan.


Biasanya penduduk Islam sebeginilah yang menjadi mangsa. Mereka tidak bersedia dan diserang secara tiba. Disebabkan mereka gagal bersatu dalam soal politik sehingga kuasa politik mereka menjadi lemah dan mereka menjadi barang dagangan untuk di jual beli di pasaran politik. Dan pihak musuh tidak pernah tidur, mereka sentiasa memerhati dari jauh dan mengkaji serta membuat pelbagai perancangan, sekarang mereka menjadi pemerhati yang setia dan sudah bersedia untuk menyerang kita cuma menanti peluang sahaja, namun ummat Islam bertelingkah sesama sendiri. Apa ini?


Ulama Islam pula gagal mengajar ilmu Islam yang betul kepada masyarakat sehingga Jihad dilupakan. Sekiranya Jihad bersemadi di dada ummat Islam Kuru Karama, sudah tentu penduduk lelakinya menahan dada, leher dan tangan untuk menangkis serangan penduduk kristian. Sebaliknya mereka sibuk melarikan diri dengan meninggalkan wanita dan kanak2 di belakang untuk di sembelih. Ya Allah, semarakkanlah Iman, Islam dan Jihad di dalam diri kami yang lemah ini dan jangan lah ada ulamak jahat yang menyesatkan kami dalam hidup kami. Ya Allah tolong lah kami dari kezaliman orang kafir dan kuatlah kami dengan kekuatan tentera mu dari langit dan bumi.


Setelah membaca dan mendengar artikel yang saya baca dalam tranungkite, saya jadi teringat akan suatu peristiwa yang masih segar lagi dalam ingatan saya meskipun saya tidak berada dalam kehangatan suasana tersebut, namun tangisan mereka itu seolah-olah didengari dan dirasai. Kalau sahabat2 tahu dan ingat akan peristiwa Ambon, Indonesia. Ambon adalah salah satu kepulauan kecil yang berada di selatan Indonesia. Peristiwa Ambon hampir sama dengan tragedy yang menimpa ummat Islam di Nigeria, teknik yang sama dan musuh yang sama(kristian).


Ya Allah! Peliharalah negaraku yang tercinta dari kekacauan pihak musuh Islam

dan kekalkanlah keamanan yang sedang kami kecapi sekarang…Amin


Tiba2 rasa kerisauan dan kebimbangan dengan apa yang menimpa Malaysia sekarang, cuba fikir secara pola sahabat2 sekalian. Kebangkitan Kristian yang melampau sekarang, mula2 dengan isu tuntutan kalimah Allah, dibimbangi apabila mahkamah menarik balik kebenaran penggunaan kalimah Allah, orang Kristian yang fanatic akan bangkit, oleh itu kita hendaklah sentiasa bersedia, bimbang juga kalau2 isu kalimah Allah itu sengaja diada-adakan untuk mewujudkan sebab permusuhan seperti di Ambon dan Nigeria, minta dijauhkan, moga2 Allah mengekalkan keamanan yang kita kecapi sekarang.


Peristiwan Ambon


Orang2 Islam di Ambon juga menerima nasib yang sama seperti yang dilalui oleh ummat Islam di Nigeria, bezanya peristiwa itu 10 tahun yang lalu namun masih ada sampai sekarang sedangkan Nigeria baru sahaja semenjak kebelakangan ini. Di Ambon, masjid2 dibakar ketika jemaah sedang mengerjakan sembahyang, masjid diconteng dan dihina dengan pelbagai kalimah yang mencarut termasuk menghina Nabi s.a.w. Kemudian mayat2 yang bergelimpangan disepak seperti sampah, kemudian dibuang ke dalam longgokan sisa najis, mayat2 terdiri daripada kanak2, wanita2 dan orang tua yang tidak berdaya. Kamu pengecut…Kristian pengecut...Jahannam kalian…Laknat ke atas kalian


Ketika puak2 Kristian laknat ini memasuki hospital2 pula, dibunuh semua mereka yang sakil, dicederakan dan diperlakukan seperti binatang. Ketika memasuki wad2 bersalin pula, ibu2 dibunuh, dibelah perutnya dengan parang, kemudian dibuang bayi dalam kandungan dan dimasukkan anak2 kucing ke dalam perut si ibu tadi dan dijahit. Suatu kejahatan yang kejam dilakukan oleh puak Kristian yang zalim ini. Kemudian hospital2 tadi dibakar. Bekalan ubat terputus sebab ambulan sentiasa diburu dan orang yang cuba untuk memberi bantuan kepada mangsa Ambon dibunuh dengan kejam tanpa sempat menghulurkan sebarang bantuan.


Pernah ketika keluarga mangsa sedang tidur, rumah mereka dipecahkan pada suatu hening subuh seingat saya, kemudian dibunuh sekalian yang berada di dalam rumah tersebut hinggakan bayi yang masih kecil yang ketika itu berada dalam buaian, mereka dibunuh begitu kejam sekali, tak boleh nak dibayangkan rasanya kalau peristiwa tersebut berlaku di hadapan mata kita, kita seronok bermain di sini, makan makanan yang enak, musuh kita hanya soalan doktor sahaja pada hari peperiksaan, namun musuh saudara2 kita di Ambon dan Nigeria adalah nyawa, parang yang tajam, bom2, darah2, kereta kebal dan senapang2. MasyaAllah...


Begitu besar dan berat ujian yang mereka lalui dan dalam keadaan bantuan disekat, berita disekang seolah-olah apa yang berlaku sekarang hanyalah lakonan meskipun ianya sebuah realiti yang tragedis, itulah usaha dan kesepakatan musuh2 Islam sedang kita leka dan lalai sesama sendiri. Ujian yang kita lalui hari ini masih lagi sedikit dan tidaklah seberapa kalau nak dibandingkan dengan ujian yang mereka sedang lalui sekarang, kita cuma bersekang mata untuk mentelaah buku namun mereka bersekang mata daripada kejahatan musuh, hentikan permusuhan dan khianat sesama sendiri, wahai bangsa melayu, wahai saudara Islam, bangkitlah dan sedarlah!


Kejaiban di sebalik derita masyarakat Ambon


Mungkin ramai yang tidak tahu, suatu kisah yang sumbernya dipercaya oleh ustaz saya dari Indonesia, boleh jadi berjiranan dengan Ambon dan dia melalui sendiri suasana tersebut bersama gurunya. Ketika berlaku peperangan, biasalah puak Kristian ini bijak, mereka tidak menyerang ummat Islam ketika siang hari namun mengambil kesempatan di malamnya, kerana ummat Islam lemah pada waktu malam. Ummat Islam yang kuat adalah mereka2 yang tekun mengerjakan solat malam/qiamullail. Disebabkan mata tidak tahan, mereka terpaksa bergilir-gilir tidur, setiap orang hanya tidur cuma 1@2 jam sahaja, kemudian diganti dengan orang lain.


Nak jadi ceritanya, secara ringkas yer, sebab dah panjang sangat ni tulis, nanti boring pula pembacaannya, peperangan pun bermula dalam keadaan ummat Islam tidak berdaya dan tiada senjata yang canggih. Ketua tentera pada masa itu pun mengatur strategi, yang di hadapan mereka yang memanah, ke-2 berparang dan sebagainya. Musuh2 Islam sangat ramai dan senjata mereka sangat canggih, dan mereka berserah sepenuhnya kepada Allah sambil melaungkan AllahuAkbar, tiba2 kelihatan turun dari langit satu cahaya yang putih berseri-seri, rupa2nya kanak2 yang serba putih, berjubah putih, berserban putih dan menaiki kuda berwarna putih dengan pantas berlari menuju musuh2 Islam, musuh2 Islam apa lagi, mereka semua lari termasuklah ketua mereka kerana ketakutan...Subhanallah


Jika benar apa yang diperkatakan Tuan Guru tersebut, bantuan apakah ini sahabat2 sekalian kalau bukan tentera daripada Allah yang Maha Tidak Tidur...


Semoga sahabat2 sekalian yang sedang menduduki peperiksaan diberi kemudahan oleh Allah, ketenangan ketika menjawab peperiksaan dan beroleh keputusan peperiksaan yang baik di sisi Allah...Kemudian serah kepada Allah, jangan lupa doa dan solat hajat di malamnya, semoga Allah lihat usaha dan amal baik kita, bila dah dapat keputusan nanti jangan lupa syukur dan redha atas pemberiannya...


Sekian w'salam...Salam imtihan...

Renungan: Ketika hadith bertasbih, ayat2 cinta mula menari, dari pentas pena ke pentas lisan, dari itulah cinta pada Rasulullah mula berputik di hati...


1 comments:

anakmuaallaf said...

Salam,
Memang tragis kisah ini.Geram, marah rasa mahu memberontak dan segala rasa untuk balas balik bersarang dihati.Tetapi kesilapan datang dari umat Islam itu sendiri.
Mengapa menolak hukum Allah?Mengapa menolak Al Quran dan Hadis?Mengapa melantik pemimpin yang bersekutu dengan kuffar?Mengapa berkiblatkan Amerika dan Yahudi?

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner