Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Thursday, 1 October 2009

Laporan Peristiwa

Destinasi terakhir
Perjalanan adik2 ke Sinai-Ahad
Keesokan harinya, ana menghubungi adik2 untuk bertanya tentang perjalanan mereka dan keselamatan mereka, maklumlah yang menjaga mereka sekarang adalah ibu tiri. Ternyata adik2 melaporkan bahawa sekarang mereka berada di Taba di tepi pantai dan menginap di Resort Nuwaiba, dan sekarang(9pagi) sedang berlangsung perasmian program, mungkin program orientasi kot, budak2 mengadu bahawa mereka kepenatan, dah setakat ni masih tidak tahu tentatif program dan pengisian yang bakal digunakan. Di resort ni mungkin dalam 2-3 hari juga, mungkin hari last baru naik ke Sinai.

Kemudian ana Tanya siapa yang terlibat dalam mengendalikan program ni, dia orang beritahu Luqman, Faizal UMNO, En. Ariffin dan ramai lagi, Cuma adik2 baru tidak kenal. Setakat ni taaruf, lepas tu main2 sikit, kemudian campur puan laki, yang macam nilah sesetengah pihak(tekalah sape) mahu, campur2 macam, kalau PMRAM, kita memang tak ada program campur2 macam ni dah, sebab ikhtilat, sebab masih boleh kita asingkan antara lelaki dan perempuan, setakat ni ok jer, die orang ni(tekalah), tak boleh kalau buat program tak ada yang macam ni, bergalak-galak sikit, lepas tu campur laki puan, kononnya berfikiran terbuka, tulah, suruh pergi talaqqi malas, duk baca kitab sendiri dengan pembelajaran dalam berkumpulan sahaja tanpa syeikh, tak jadi.

Namun ternyata berlaku sedikit gimik yang sedikit kelakar dan membimbangkan adik2 baru kita, sewaktu berada di sempadan Israel, adik2 mengerjakan sembahyang maghrib berjemaah, kemudian membaca ayat jihad daripada surah As-Shaff, namun apa yang berlaku sahabat2 sekalian, SB Israel datang dan bertanya, kenapa baca ayat jihad dalam sembahyang, maklumlah budak2 ni tidak dapat pendedahan tentang ketidakbolehan membaca ayat2 yang sensitif di kawasan seperti itu, tambahan pula sekarang Israel dalam keadaan krisis kenegaraan yang membimbangkan, banyak pelampau2 Yahudi buat hal, jadi En. Kamal terpaksa melalui semua ni kerana dia merupakan orang yang bertanggungjawab.

Mengenai peristiwa di atas pegawai Terengganu dan pegawai SUK Yayasan Terengganu iaitu En. Kamal dan En. Luqman terpaksa berhadapan dengan SB Israel, dan akhirnya mereka dibawa ke(tidak tahu ke mana)suatu tempat untuk disoal siasat, dari mana ana dapat mesej ni, ana bukan link dengan En. Kamal pun, tapi daripada adik2 yang ketakutan, ternyata perjalanan mereka jadi pengalaman dan pengiktibaran buat En. Kamal, seolah-olah cerita yang berlaku macam dalam drama melayu, yang akhirnya En. Kamal insaf dan menyesal lalu berubah, tapi kali tak tahulah macam mana, harap2 begitulah kesudahannya, moga2 kalian semua selamat, tidak kiralah pegawai2 ke, ISMA ke, UMNO ke, semoga kalian selamat sampai ke bumi Kaherah, ana bukan hipokrit, tapi ana dah kata, kita Cuma benci perbuatan mereka sahaja bukan mereka.

Ternyata malam ni besar kemungkinan adik2 tiba ke kompleks, tak sabar rasanya nak menyambut adik2 lama tapi macam baru, sedangkan adik2 baru persendirian dilayan begitu sempurna dan baik sekali, maafkan kami adik2 kerana tidak diberi kesempatan untuk melayan adik2, mungkin Tuhan yang Maha Kaya mahu menguji kita semua, mahu menguji adik2, mahu menguji senior2 Terengganu, mahu menguji ana, mahu menguji ISMA dan semua sekali, dan pasti ada hikmahnya. Sama2 kita fikir dan renung2kan, mohon kemaafan kepada semua pembaca dan sahabat ISMA yang terlalu banyak salah faham, baca biar habis lain kali, tolong jangan laknat melaknat.

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner