Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah s.w.t. dan selawat buat junjungan Muhammad s.a.w. Sempena tanggal 1 Januari 2011M bersamaan 26 Muharram 1432H, saya dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru, Syukran Jazilan & jutaan kemaafan kepada semua khususnya buat ahli-ahli blog syeikhubaidillah.blogspot.com., semoga amalan yg lalu diterima Allah, Tidak dilupakan juga buat keluarga nun jauh di sana(Malaysia), seterusnya buat rakan2 di Malaysia, Mesir, Jordan, Yaman, Arab Saudi, Morocco, UK, Syiria, New Zealand, Indonesia & Turki dengan ucapan Maaf Zahir dan Batin.

Segala keampunan ana mohonkan kepada semua pembaca sekalian, andaikata sepanjang penulisan ana membuatkan sahabat2 rasa tidak selesa & tersinggung, teruskan bersama ana untuk berkongsi sedikit ilmu & pengalaman. Teruskan juga komen & nasihat yang membina utk diri ana yang faqir ini.

Jemput ziarah ke laman blog:

http://e-tazkiirah.blogspot.com/
-mengenai perkongsian ilmiah

http://abangbercerita.blogspot.com/
-mengenai kisah2 tauladan

PERHATIAN !!!

Salam sahabat2 sekalian, bacalah apa yang ada dalam blog ini, blog ini untuk mencari pedoman dan bukan untuk tinjauan semata-mata. Paling kurang kita dapat berkongsi ilmu dan disebarkan kepada mereka yang di luar sana. Jika benar apa yang dikatakan ambillah sebagai pengajaran dan jika salah tolong betulkan fakta tuan blog ni, semoga Allah berkati usaha yang kita telah, sedang atau akan laksanakan, sekian wassalam...

Topik hangat !!! - jom klikkk

Isu Memali
Jom Kenali Mesir
Apa itu JPMK?
Nik Aziz digesa letak jawatan
Haji Hadi "Pak Lah versi PAS"
Tangan kera, virus blogger, tangan syaitan?
Muhyiddin Yasin hina Tok Guru
Menarik tentang Isra' dan Mi'raj

Palestin dan Syeikh Ahmad Yassin
Jangan hina Ulama' !!!

Tuesday 16 November 2010

Bicara Al-Musawi di Lebaran IdulAdha

Perkongsian Ilmiyah sempena Lebaran


Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, pujian tidak terhingga ana lafazkan kepada Tuhan sekalian alam, selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w., Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar. Itulah zikir yang paling afdhol saat ini daripada zikir2 yang lain. Sama2lah kita mengucapkannya, moga terlimpah segala kebaikan dan rahmat daripada empunya alam yang fana' ini. Sama2lah juga ikuti sedikit bicara ilmiyyah yang ana nukilkan khas untuk kita semua.

Kita semua mengenali IdulAdha dengan erti pengorbanan. Pengorbanan yang sebenarnya adalah melaksanakan ketaatan kepada Allah. Telah tercalit dalam lakaran sejarah pengorbanan yang cukup besar, iaitu pengorbanan Nabi Allah Ibrahim a.s.. Semua dikalangan kita tahu cerita dan latar belakang peristiwa tersebut, saya kira.

Namun, saya cuma ingin menyentuh soal hikmah disebalik peristiwa tersebut yang wajar kita sebagai ummat yang mendatang atau terkemudian ini untuk mengambil iktibar daripadanya. Sebelum itu, satu perkara yang ingin saya ajak sahabat2 sekalian untuk sama2 bermuhasabah, Apakah kita sanggup, sekiranya kita yang berada di posisi Nabi Allah Ibrahim?

Apa yang berlaku, semuanya kerana ketaatan dan keyakinan yang tinggi kepada Allah. Ibrahim yang ingin menjadi hamba yang taat sanggup mengorbankan anak kesayangannya Ismail mestikan dengan hati yang berat, maka sekiranya kita juga ingin menjadi hamba yang taat, perlulah kita melakukan pengorbanan dengan tidak tunduk dan patuh kepada hawa nafsu yang sentiasa mendorong kita melakukan kemaksiatan dan menghindari ketaatan.


Itulah erti perngorbanan yang sebenarnya, serti semarak IdulAdha yang sebenar-benarnya, Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar, Walillahilhamd. Janganlah kalimah takbir hanya di mulut, tapi anggota zahir mengingkarinya, jangan! jangan! jangan! kerana kelak diri kita juga yang binasa. Berusahalah untuk melakukan ketaatan dan cubalah melawan tuntutan hawa nafsu.

Berkorbanlah dengan harta benda, samada dengan bersedeqah atau sembelih binatang korban, itu hanya buat mereka yang berkemampuan, namun pengorbanan melawan kejahatan dalam diri adalah terbuka dan wajib ke atas semua yang mengaku bahawa Allah itu Maha Besar, yang mengaku beriman kepada Allah dan RasulNya, dan yang mengucap kalimah tauhid "Lailahaillallah MuhammadurRasulullah."

Ya, setiap manusia tidak akan terlepas daripada melakukan kesilapan mahupun dosa. Namun amat malang, sekiranya ada dikalangan sahabat2 kita yang masih belum mengerti makna perayaan IdulAdha, hari kebesaran atau kemenangan yang besar bagi ummat Islam, bahkan hari yang mulia ini dicemari dengan dosa dan dosa dan dosa. Mohon perlindungan kepada Allah daripada menjadi golongan yang sedemikian.

Sedih apabila membayangkannya, apakah mereka melakukan ini semua kerana mereka jahil (tidak tahu), atau mereka melakukannya kerana lemahnya iman? Sekurang-kurangnya, jadilah hamba yang tahu menghormati hari kebesaran Islam. Terkadang maksiat yang dikerjakan itu langsung tidak ada rasa bersalah atau malu kepada diri sendiri, boleh jadi kerana hati itu telah terkunci.

Dikalangan kita masih boleh melayan cerita2 di malam hari raya daripada terus bertakbir dan terus bertakbir kepada Yang Esa. Tidak kiralah apa hujah kita atau apa cerita yang kita tonton, cerita islamik ke, cerita kartun ke, cerita melayu ke, bukan filem lucah ke (apatah lagi filem2 lucah-itu jelas2 haram). Tetap salah, kerana yang betul dan sebetulnya adalah perbanyakkan takbir yang tidak sunat lagi pada hari2 yang lain, sementara "nonton" masih punya waktu.

Sehinggakan kita sanggup tidur lewat semata-mata kerana ingin memenuhi keinginan nafsu kita yang ternyata ianya bertentangan dengan erti IdulAdha yang sebenarnya. Sudahlah malamnya tidak dihidupkan dengan qiamullail, yang hadith tentang kelebihan qiamullail di malam dua hari raya jauh lebih baik dan warid daripada Nabi Muhammad s.a.w., malahan tidur lewat lagi kerana acara2 yang tidak berfaedah.

Tidak cukup dengan itu, sahabat2 menambah lagi dengan bangun bagi melewati waktu subuh seperti yang diamalkan pada hari2 yang biasa. Terkadang kita tidak merasakan apa2 yang salah tentang perkara itu meskipun ianya jelas2 salah di mata Islam. Tidak cukup dengan solat subuh lewat (yang kita cukup tahu tentang ancaman melewatkan solat daripada Al-Quran dan Al-Hadith) kita tambah lagi dengan solat bersendirian dan tidak berjamaah.

Tidak berjamaah kita pada hari yang penuh berkat ini, padahal kita tahu fadhilat solat secara berjamaah yang melebihi pahala solat bersendirian tambahan lagi hari yang mulia dan bulan yang mulia ini. Kemudian kita ke masjid dan lupa untuk menampung kesilapan atau dosa tadi dengan amalan2 sunat seperti memakai bau-bauan, mandi sunat, mengenakan pakaian baru dan bersih, dan sebagainya.


Di masjid pula, orang sibuk bertakbir dan berkhutbah, kita sibuk bersembang, bace quran, dan ambil gambar sana sini, itu belum cerita yang datang lewat, yang tak datang langsung tak payah cakap lah, punyalah teruk perangai. Terkadang kita lupa untuk mengambil inti daripada lafaz takbir dan khutbah yang telah disampaikan. Tidak kurang juga ada yang tidur (perangai sama ketika dengar khutbah jumaat) dan ada juga yang langsung pulang tanpa mendengar khutbah, MasyaAllah.

Selepas selesai khutbah, kita lupa bersalam-salaman sesama kita, bahkan kita pulang tanpa menjalinkan hubungan silaturrahim. Kenapa kita perlu pulang terburu-buru, bukan ada hal yang mustahak pun, cuma nak sambung tidur, atau sambung tengok cerita best, nak main facebook, nak YM la, nak download citer la, nak tepon kekasih la, atau dengar lagu2 raya dan sebagainya (yang kurang faedah).

Astaghfirullah, banyaknya dosa yang kita lakukan sempena hari yang penuh mulia ini (IdulAdha) 1431 dan bulan yang mulia ini (Zulhijjah-bulan haram). Oleh itu, saya mengajak teman2 semua, marilah kita sama2 koreksi (muhasabah) kembali diri kita yang penuh hina ini, moga2 Allah memberi kekuatan kepada kita untuk melakukan ketaatan dan menjauhi segala bentuk kemungkaran.

Sekian, w'salam...
Nukilan Al-Faqir,
Mohd Ubaidillah Al-Musawi
Kaherah, 16 Nov 2010

0 comments:

Post a Comment

Awal Muharram telah menjelma

Photobucket

sembang-sembang politik

Rasuah...

Begitu banyak isu rasuah yang timbul dalam politik UMNO khususnya. Apakah kita masih tidak celik bahawa perjuangan yang dibawa oleh UMNO adalah perjuangan yang menindas rakyat. Moto menjaga keamanan rakyat, membasmikan kemiskinan itu ada, tp kepada diri sendiri itu lebih utama. Wang untuk kebajikan rakyat diambil untuk bahagiannya dan sedikit sahaja dibahagikan kepada rakyat. Itu pun mujur diberinya sedikit, kalau tidak diberikan langsung? Kita perlu ingat bahawa orang yang terlibat dengan rasuah baik secara langsung atau tidak secara langsung akan dimasukkan di dalam neraka dan ini jelas disebut oleh Nabi s.a.w. Apakah kita masih mahu menerima perjuangan mereka ini dan dalam masa yang sama kita menolak perjuangan Islam. Tidak patut, tidak patut...Rasuah UMNO tidak dapat dibasmi lagi, bahkan jika dibasmi ia makin menular dalam hati-hati busuk pemimpin-pemimpin yang ada kepentingan.

Apa pilihan saya?

Sebagai orang yang beriman, kita kena ingat matlamat hidup kita yang sebenar. Kita hidup untuk dapat status di akhirat dan bukan inginkan status atau darjat pada pandangan kacamata manusia tetapi kita mahukan keredhaan Allah. Oleh itu, matlamat kita biar jelas. Kita perlu menilai diri kita, adakah kita benar-benar sedang mendokong perjuangan Rasulullah atau sedang menentang perjuangan Rasulullah. Pilihan kita biarlah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Mana-mana parti yang jelas bertentangan dengan Islam hendaklah kita tolak, itulah tandanya kita cinta kepada Allah dan kasih kepada Rasulullah. Cuba kita fikir-fikirkan....Adakah dengan menganjurkan konsert masih tidak boleh dianggap maksiat kepada Allah, adakah tidak melaksanakan hukum Allah masih tidak boleh dilabelkan sebagai maksiat kepada Allah. Alangkah butanya kita semua...."Ya Allah bukakanlah hati dan mata kami."

Terima kasih, Jumpa lagi

ISLAM © 2008 Template by:
SkinCorner